Zamatos turbolya, az öröm levelei


A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) népies nevei: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem. Illata az ánizsra emlékeztet. Ez az első, nagy mennyiségben szedhető tavaszi növény.


A francia konyha által használt fines herbes, azaz finom fűszernövények egyike. A belőle készített leves, saláta frissítő hatással bírt a téli hónapok után. Napjainkban visszaszorult az alkalmazása, pedig egész Magyarország területén megterem,  főleg akácosok aljnövényzetekén. Ajánlatos szennyeződésektől mentes területen szedni, de termesztik is.

Úgy tartják, hogy a turbolya az egyik alapanyaga volt annak az olajnak, amellyel Mózes megáldotta a sivatagi sátorszentély edényeit.
Fontos hozzávalója volt továbbá s boszorkányok varázsitalainak és kenőcseinek, mivel kifacsart leve állítólag kettős látást okozott annak, aki ivott belőle. A turbolya az őszinteség jelképe, növénytani elnevezése a görög "öröm levelei" kifejezésből származik.
Állítólag idős emberek számára ajánlott, mert felvidítja a szívet és növeli az erőt.

Jótanácsok a múltból:
  • Csuklás ellen rágjon turbolyalevelet!
  • Csavarja ki a turbolyalevél nedvét és csepegtesse darázscsípésre, enyhíti a fájdalmat!
  • A levél forrázatában nedvesített kendővel fedje be arcbőrét és hagyja rajta egy kis ideig. Ránctalanító hatású.

Teája vese, hólyag, és légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer. Tisztítókúrák hasznos kísérője.


0 megjegyzés: