Tündérek lakhelye, a fekete bodza


Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.

Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor,
aranyos,
hullje le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.


/ Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők/
Fekete bodza (Sambucus nigra)Egyik kedvenc gyógynövényem. Elbűvöl virágjának illata, formája és természetesen a gyógyhatása is. Nézzük csak, mit is tud ez a növényke!
Cserje vagy fa formájában találkozhatunk vele, úton, útfélen. Ha gyűjtjük, érdemes forgalmas úttól messze keresgélni, a bogarakat jól kirázni belőle!.
Virágja sárgásfehér, erős illata van. Termése lilásfekete, vérvörös nedvvel, innen ered a festőbodza elnevezés.
Már a mitológiában is fontos szerepet kapott, a germánok szerint a bodza a védelmező istennőnek adott otthont, azaz Holle anyónak.  Egyes helyeken boszorkányos tulajdonságai miatt félték, másutt a rontó erőket távol tartó növényként tisztelték. Volt, ahol úgy vélték, hogy a bodzabokor alatt nem szabad elaludni, mert elvarázsolja az embert. Egy a lényeg; bodzafát kivágni tilos, mert bűvös ereje van! Ha mégis erre vetemednénk, kéretik előtte énekelni, hogy a tündérek még idejében elmenekülhessenek róla!

Történelmi bodzamag leletek bizonyítják, hogy ezt a fát már ősidők óta használták.  Régen az egész növényt felhasználták, kérgéből lapátnyelet, hálóvarró tűt, furulyát, leveléből, bogyójából festéket készítettek.

Ma már csak a gyógyhatása és táplálkozási szerepe ismert.

Gyógyításra a szárított virágot használjuk.
A zöld részeket, a kocsányt is el kell távolítani, mert "mérgező". A mérgezőt azért tettem idézőjelbe, mert az öreg levelek hánytató, hashajtó hatásúak lehetnek túladagolás esetén. A fiatal levelét  felhasználják teákhoz, reumás megbetegedéseknél segíthet. de a kereskedelemben leginkább a virága kapható. Az éretlen, nyers bogyóját tilos fogyasztani, szélsőséges esetben akár halált is okozhat!


Csak akkor, ha teljesen érett!!! 

Belsőleg a bodzavirág teaként izzasztó hatású, nátha és láz ellen tökéletes háziszer. Légúti megbetegedés esetén segíti a váladék felszakadását, gargarizálóként is alkalmazhatjuk.  Vértisztító és vizelethajtó. 
Az érett(!) bogyójából főzött lekvár (ősszel) enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású. A, B, C vitamint és vasat, káliumot, magnéziumot foszfort, folsavat és antociánokat is tartalmaz, amelyek nagyon hatékonyak különböző bakteriális fertőzések, rák és a cukorbetegség esetén.
A bogyóból készül még bor és pálinka is.

Külsőleg duzzanatok és gyulladások kezelésére is alkalmas.

Nálunk mindig van itthon bodzavirág és hársfa a hirtelen jövő meghűlések esetére. Mézzel, forrón kortyolgatva gyorsan és hatékonyan legyűrhetjük a kellemetlen tüneteket. Nem mellékesen nagyon finom is!


A bodzavirágból készült szörp jól lehűtve, citrommal természetes frissítő,
sörtésztában kisütve pedig ínyenc csemege./forrás: wikipédia, Zöldpatika c. könyv/

0 megjegyzés: