Hipertónia Világnap"Egy további baj, amely az ipari országokban a természetellenes életmód következtében egyenesen népbetegség lett és amely elsősorban az idősebbeket sújtja, a magas vérnyomás (hipertónia). Kialakulásában nyilvánvalóan a több évtizedes helytelen táplálkozás játssza a döntő szerepet. Ezért gyógyítását nagyban elősegíti a sószegény, vegetárius táplálkozásra való átállás. 
A magas vérnyomásban szenvedők rendszerint teljesen rabjai vérnyomásértékeiknek és tökéletesen figyelmen kívül hagyják, hogy a hipertónia önmagában nem betegség, hanem a szervezetnek egy másik csodálatra méltó kiegyensúlyozó mechanizmusa. A szervezet ugyanis minden eszközzel arra törekszik, hogy a vér a hajszálerek és a szövetek között az anyagcserét a kívánatos mértékben biztosítsa, hogy a sejtek és szövetek táplálkozása és működőképessége ne kerüljön veszélybe. Ha a hajszálerek sejtfalai „érelmeszesedés" következtében kevesebb vért eresztenek át és a vér megsűrűsödik, a szervezet fokozza a vérnyomást. Ez életbevágóan szükséges és bölcs intézkedés. 
Ha ezt a folyamatot a hipertónia elleni gyógyszerekkel elért tüneti vérnyomáscsökkentés révén megakadályozzuk vagy befolyásoljuk, akkor veszélyes módon beleavatkozunk a célirányos, életfenntartó szabályozási folyamatokba. 
Ehhez járulnak még a szintetikus vérnyomáscsökkentők káros mellékhatásai, amelyek a szédüléstől és kábultságtól kezdve májkárosodásokon és vérképelváltozásokon keresztül a fejfájásig és a görcsös állapotokig terjednek.
A hipertónia nem mérgező és szelíden gyógyító ellenszere a galagonya és a fokhagyma. A galagonyánál a vérnyomáscsökkentő hatást a tudomány a növény cholin és acetilcholin nevű droganyagainak tulajdonítja. Régen ismeretes, hogy a zsenge fokhagyma meg tudja akadályozni az érelmeszesedés következtében fellépő elváltozásokat és a vér megsűrűsödését. 
Vadon termő rokona, a medvehagyma is hasonló hatású, és mindkét növény nagyon ajánlható az idősebbek* számára.  Az eredmény szempontjából döntő fontosságú, hogy eleget fogyasszunk belőle!"

(Barbara és Péter Theiss: Erdők, mezők patikája)


Természetesen van olyan helyzet, amikor a szintetikus gyógyszerek elkerülhetetlenek, ám hosszú távon jobb megszabadulni tőlük, ugyanis nem mindegy, hogy milyen minőségben éljük az életünket. A magas vérnyomás egy tünet. Egy helytelen életmód tünete.


Mi okozhat magas vérnyomást?

  • túlzott sófogyasztás
  • elhízás
  • mozgáshiány
  • veseproblémák
  • alkoholizmus
  • hormonális betegségek (pl. pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség)
  • stressz (lelki tényezők)
  • gyógyszerek mellékhatásai (pl. a fogamzásgátlóké vagy a nem -szteroid gyulladásgátlóké)
  • kábítószerek
  • öröklött hajlam**

Ha holisztikusan (a teljességre, az egészre törekvő; az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is) gondolkodunk és meg szeretnénk gyógyulni, akkor ezt a kérdést tegyük fel magunknak: mi okozza számomra ezt a kellemetlen állapotot?
Ezzel meg is tettük az első lépést a gyógyulás felé. A megválaszoláshoz szükséges a helyes önismeret, a változásra irányuló igény, a felelősség felvállalása saját állapotunk kialakulása miatt. Ebben segíthet a fitoterápia és a csakraharmonizálás. Általuk könnyebben haladhatunk tovább majd azon az úton, melyen természetes módon újra egészek lehetünk testileg-lelkileg egyaránt.

A magas vérnyomásra alkalmazható gyógynövények: galagonya, fokhagyma, fehér fagyöngy, pásztortáska. Ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, fogyasszuk rendszeresen ezeket a gyógynövényeket, hosszabb ideig. A galagonyából készült tea pl. hónapokig iható, mindenféle mellékhatás nélkül, ugyanez igaz a fokhagymára is. Aki ódzkodik az "illatozástól", annak ajánlom a fokhagyma kivonatokat, gyógyhatású készítményeket. 


Magas a vérnyomásod? Keressünk együtt természetes megoldást! A gyógynövények alkalmazása előtt mindenképpen kérj tanácsot! Kapcsolat

* Minden magas vérnyomásban szenvedőnek, ugyanis sajnos manapság ez a kór a fiatalabb korosztályt is érinti!
** Az öröklött hajlamot általában, mint végítéletet szokták emlegetni. Úgy értelmezik sokan, hogy nincs mit tenni ellene, hiszen a felmenők is magas vérnyomásban szenvedtek, nekem is ez a sorsom. Ez nem így van! A hajlam azt jelenti, hogy ha lehetőséget adok rá, akkor nagyobb valószínűséggel kialakulhat a betegség. Azaz, az én felelősségem és feladatom, hogy felismerjem a rám leselkedő veszélyeket és ne kövessem a családi mintát!


0 megjegyzés: