Árokpartok gyógynövénye: a pitypang


“Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” 
(Wass Albert)
Gyermekláncfű, pitypang, pongyola pitypang, tejesfű virág, kákics, barátfej, kikirics... és még sorolhatnám, több, mint 500 népi neve van. Vidéki lányként gyermekkorom meghatározó virága volt,  szedtem csokorba, fontam koszorúba. Emlékszem jellegzetes illatára, keserű ízére, ragadós nedvére, amelyet alig lehetett lemosni. Szerencsére a fővárosban született lányaimnak is voltak hasonló élményeik kicsi korukban, ugyanis itt is rengeteget lehet találni ilyentájt a zöldövezetekben.

Egyszerűsége ellenére a pitypang az egyik leghasznosabb gyógynövényünk ilyenkor tavasszal.
Már az ókorban nagyra értékelték, a középkori füveskönyvek is megemlítik Herba urinaria néven, ami a fő hatására, a vizelethajtásra utal. Botanikai neve, Taraxacum officinale is kifejező, az arab tarakshaqum-ra vezethető vissza, ami keserű növényt jelent. 


Évelő növény, kb. 30 cm magasra nő, üreges szára egyenes, levelei a talajon ülnek, mélyen szeldeltek. Gyökere szintén 30 cm-re nyúlik a földbe, virága aranysárga. Áprilistól májusig virágzik, szinte minden füves területen, kiskertben, parkban, réten és mezőn fellelhető. Virágzás előtt és után a levelét, virágzáskor a szárát és virágát, ősszel a gyökerét gyűjthetjük.

Mire jó?

  • Gyomor-bél panaszok esetén (felfúvódás, teltségérzet) az emésztést, a máj-és epeműködést serkenti (epekő ellen). Ez a  benne található keserűanyagoknak köszönhető.
  • Növeli a vizeletkiválasztást, izzasztó hatású is,  ezáltal méregtelenít. 
  • Vese- és hólyagpanaszokra, gyulladások esetén is jól alkalmazható.
  • Cukorbetegségre. A levelekben található glükokinin vércukorcsökkentő.
  • Vértisztító, így köszvény, reuma, ekcéma esetén nagyon hatékony.
  • Tavaszi fáradtság, levertség esetén nyersen fogyasztva élénkítő hatású. 
Lélektani hatása:  Segít megszüntetni a szellemi tompaságot, fokozza a tisztánlátást, csökkenti a téves képzetek mérgeit, őszinteségre serkent. Az elemző gondolkodásból eltávolítja az indulatokat. A nyomasztottság és a tehetetlenség állapotából kiemeli a lelket, az érzelmi terheket, mozdulatlanságot szünteti. A lerakódott, lelket szűkítő, korlátozó élmények feloldásában, elengedésében segít. Fokozza a változásra való hajlamot és a szabadság érzését.
Repülőszőrös magjai messzire szállnak

Fogyaszthatjuk nyersen salátában -a levele ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag-, préselve vagy tinktúrában ( ezek általában gyári készítmények), szárítva teakeverékekben, kúraszerűen. Gyökerét kávépótlókban is megtaláljuk.

A keserű íz elsőre furcsa lehet, de ne feledjük, ez a növény leghatékonyabb ereje, így segít nekünk.
Fontos, hogy szennyeződés-és vegyszermentes helyről gyűjtsük és tartsuk be az adagolási útmutatót!


Ellenjavallat:
Epeutak elzáródása vagy bélelzáródás, epekő, vérhígító gyógyszerek szedése esetén, elégtelen szív- vagy veseműködés miatti ödéma esetén konzultáció orvossal!
Fészkesvirágzatúakra allergiások kerüljék!


0 megjegyzés: