Kakukkfűvel a köhögés ellenKerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

A növény latin neve, a thymus a görög thümosz szóból ered, melynek jelentése; szellem, erő. 
Az ókori Egyiptomban még csak a halottak bebalzsamozására használták, a középkorban ismerték fel a tüdőre és a légutakra kifejtett gyógyító hatását.
Széles körben leterjedt fűszerré vált erős aromája miatt, sok húsételt és kolbászféléket ízesítenek vele, így könnyítve az emészthetőséget és az eltarthatóságot.
A kakukkfű hazája a Földközi-tenger vidéke. A virágok áprilistól szeptemberig nyílnak, kékeslila vagy világospiros színűek. 
Gyógyításra a szárított leveleket és a virágot használjuk.
Az illóolajban található timol erős antimikróbás hatású, különböző baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben is hatékony. 

Mire jó?
  • Torokgyulladás
  • Köhögés csillapítás (gátolja a hörgőgörcs kialakulását)
  • Asztma
  • Hörghurut
  • Mandulagyulladás
  • Emésztési zavarok
  • Szájszag ellen


Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, reumás fájdalmak, szemölcsök és akne kezelésére alkalmazható. Javítja a bőr keringését. Kivonata kiváló antioxidáns.

Alkalmazási formák:
Tea vagy gargarizáló oldat
Gyári készítmények: szirup, cseppek, pasztillák, fürdőadalékok, bedörzsölő oldatok.

Tipp! 
Mivel a gyerekek általában jobban megszenvedik, nehezebben viselik a felső légúti megbetegedéseket, mint a felnőttek, számukra különösen ajánlott a kakukkfű, tea vagy alkohol- és cukormentes szirupok formájában. A teát ízesíthetjük mézzel. Adjuk mosolyogva és hangsúlyozzuk ki számukra, hogy ez a növény segít megszüntetni a kínzó torokfájást és a köhögést.

Érdekesség: Vizsgálták a kakukkfűkivonat hatékonyságát 2 hónapos és 14 éves kor közöttiek részvételével, akut hörghurut esetén. A köhögés intenzitása 90%-uknál csökkent!

Ellenjavallat: Allergia, magas vérnyomás esetén kerülendő!


További kérdéseidet itt várom: kapcsolat.


/Forrás: Zöldpatika c. könyv, kép: Netherábium/

0 megjegyzés: