Eukaliptusz- nem csak koaláknak!


 A hatalmas fák alig adnak árnyékot,
az eukaliptusz erdők világosak,
burjánzik bennük az aljnövényzet.
Az eukaliptusz a mirtuszfélék családjának legnagyobb nemzetsége, több, mint 700 alfaja van. Legismertebb fajtája a Eucalyptus globulus, azaz Golyós eukaliptusz.
Hazája a trópusi és szubtrópusi éghajlat, azon belül is Ausztrália és Tasmánia
A koalák szinte egyetlen tápláléka. A koala (a bennszülöttek nyelvén: „vizet nem ivó”) nemcsak éhségét, de szomjúságát is ezzel csillapítja, ezért sosem iszik: elég neki a levelekben talált nedvesség.
Gyorsan növő, súlyos, kemény fafajta. Egy éves korára 3, öt évesen 10-15 méter, harminc évesen akkora, mintegy kétszáz éves tölgy. Akár 40 méterre is megnőhet. 
A gyors növekedéshez rengeteg vizet párologtat, ezért kimondottan a mocsarak kiszárítására is ültetik – ezt a tulajdonságát a malária elleni küzdelemben is felhasználják. A papíripar is hasznosítja. 
A szárazság miatt kérge könnyen lángra kap, ám a tűz ellen a növény tökéletesen védekezik: a megperzselt fák gyakran újra rügyeznek, a hamu alatt maradt magokból pedig a fiatal növények hajtanak ki.

A magokat a szél szórja szét.


A mi éghajlatunkon az eukaliptusz hallatán szinte mindenkinek a köhögés elleni cukorka jut eszébe. Nem véletlenül. Népi elnevezése; a lázfa is arra utal, hogy náthás megbetegedések esetén alkalmazandó.

Gyógyításra a szárított leveleket vagy a vízgőz-desztillációval kinyert illóolajat használjuk. Fő hatóanyaga a cineol vagy eukaliptol, egy kámfor-vegyület.  Nyákoldó, fájdalomcsillapító, görcsoldó, antiszeptikus hatású, ezért a magas cineoltartalmú olajok (kisebb mennyiségben, de megtalálható a kardamomban vagy a babérlevélben is) alkalmasak a fertőző légzőszervi megbetegedések kezelésére.

Mire alkalmazhatjuk?
  • Láz
  • Influenza
  • Köhögés
  • Gyomorhurut
  • Arc-, homloküreg-gyulladás
  • Férgesség
  • Reumás fájdalmak
  • Fogíny-gyulladás, fogászati kezelések
  • Sebek, kelések esetén.


A koala naponta 500 gramm
eukaliptuszlevelet fogyaszt el.

Az illóolajat vízben oldva inhalálásra, hígítva vagy kenőcsökhöz adva bedörzsölésre. Fürdőadalékként is alkalmazható.

Nagyon ajánlom most, az influenza szezonjában a zárt légterek fertőtlenítésére megelőzésképpen. Meglévő betegség esetén a gyógycukor formátum és az inhalálás a leghatékonyabb módszer a gyógyulás érdekében.

Ellenjavallat:
4 éves kor alatt ne alkalmazzuk, mert nyálkahártya-irritáló hatása miatt görcsöt okozhat! Nagy mennyiségben allergia kialakulhat.


Pontos adagolás, alkalmazási mód tekintetében kérj tanácsot!
/források: Zöldpatika, Wikipédia, Netherbárium, kép:morguefile.com/

0 megjegyzés: