A megtisztulás és a növekvő fény ünnepe“Az utolsó hópehely utat enged a tavasz első bimbóinak. Hadd emlékeztessen a természet bennünket arra, hogy még a legnehezebb idők is véget érnek egyszer, és új élet kezdődik.”
/ Ismeretlen /
Lassan újraébred a természet, a fákon rügyek jelennek meg, a hó alól felbukkannak a zöld növények. Az újszülött Nap Isten ( aki Yule idején született újjá) egyre erősebb és nagyobb. 
Elérkezett Imbolc; a tűz ünnepe, a fény köszöntése, mely Brigit* (kelta Istennő, aki a költészetet, a kovácsmesterséget, gyógyítást pártfogolja, de emellett a tűz istennője is) számára szent.

Február 1-jét megelőző nap sötétedésekor kezdődik. Gyertyákat gyújtanak, hogy eképpen világítsák meg a téli éj sötétjét és hozzálátnak a tavaszi nagytakarításhoz.

A kutatók egy része – főként etimológiai megfontolásból – úgy véli, hogy az Imbolc (a folcaim – mosakszom – igealakból képződve) afféle megtisztulási ünnepet jelentett. 
„Vizsgálj meg minden régi élelmet annak rendje szerint. Ennek imbolc napján kell megtörténnie; kezed, lábad, fejed mosd meg!”
Az Imbolc a tél végét, a tavasz jövetelét jelképezi, hiszen pont „félidőben” található a kelta újévet jelentő Samhain és a nyár kezdetét jelző Beltane között.
A hagyomány szerint a juhok végre tejet adnak és ha van tej, akkor lesznek kisbárányok is hamarosan. 

Szokás ilyenkor a medvét is lesni, hogy vajon kijön-e a barlangjából. Eredetileg mormota szerepelt a történetben, nálunk mackó lett belőle, de van ahol borz vagy farkas "jósol". Földrésze válogatja.
( Emlékeztek az Idétlen időkig c. filmre? Abban a cinikus Phil  a Mormota-fesztiválról tudósít, jó párszor...:)

Az Imbolc ünneplésének egyik módja, hogy a tavasz jeleit keressük a természetben. Nyitott szemmel, szívvel, lélekkel.*A kereszténység elterjedése után, Brigit keresztény megfelelője, Kildare-i Szent Brigitta (a pásztorkodás, termékenység védőszentje) lett az ünnep jelképe és ezzel  a pogány hagyományok nagy része el is tűnt az ünnepből.


0 megjegyzés: