Matétea - a természetes élénkítőszer

A maté szó a kecsua "matí" szóból származik. Azt a lopótököt nevezték így az indiánok, melyből mai napig szokás a maté-teát fogyasztani. (lásd lent.)

Dél-Amerikában honos cserjéről van szó, melyet már a korai indián időkben is használtak. Régen a  mai Paraguay területén fekvő maté földek jezsuita misszionáriusok tulajdonában voltak , ezért nevezik jezsuita-teának vagy missziós-teának is. 

maté 10 méterre is megnövő örökzöld fa. Bőrszerű, fűrészes levelei és fehér virágai vannak.

Gyógyításra a szárított levelet és annak nyelét használjuk fel. Legfontosabb összetevői a koffein, kávészármazékok, cseranyagok és a flavonoidok.


A népi gyógyászatban belsőleg fekélyek, reuma, vérszegénység és depresszió, fertőzések megelőzésére, külsőleg fekélyek, gyulladások esetén alkalmazzák. 

Mire ajánlom?


  • Testi, lelki kimerültség esetén. Szabályozza a központi idegrendszer (serkenti a fáradtat, nyugtatja az izgatottat), a szív és a légzőrendszer működését. A matékészítményeknél nemcsak a koffein hatása érvényesül, hanem a benne lévő cseranyagoké, szaponinoké és flavonoidoké is, mert ezek módosítják a koffein hatását. Depresszió esetén hangulatjavító.
  • Elhízás esetén. Az alapanyagcserét 10%-kal emeli, elősegíti a zsírsavak gyorsabb égését.
  • Fertőzéses időszakokban ellenállóbbá teszi a szervezetet.
  • Menstruáció előtti napokban jó szolgálatot tehet, vízhajtó tulajdonsága megszünteti a puffadást.Teaként vagy gyári készítményekben ( kapszula) alkalmazzuk. Maximum napi két csésze, reggel és délben.

Ellenjavallat: Terhesség, szoptatás alatt, szívbetegség,  magas vérnyomás esetén nem ajánlott!
Mellékhatása: Túladagolás esetén ( 2 csészén túl) nyugtalanság, álmatlanság és gyomorfájdalom fordulhat elő.

Bizonyos nézet szerint doppingszer. Nos, ha ez így van, akkor  a csokoládé, kávé, tea is az.
Mint mindent, ezt is túl lehet adagolni. Alkalmazás előtt kérjünk tanácsot és tartsuk be az adagolásra vonatkozó utasításokat!Ezzel lenne autentikus a matézás 

/ Írásom forrásai: wikipédia, Zöldpatika, Terebess /


0 megjegyzés: