Csók a fagyöngy alatt
Igazán aktuális, mivel karácsony közeledtével jó eséllyel válthatunk csókot egy fagyöngy-csokor alatt, ha éppen úgy tartja kedvünk.

Honnan ered ez a szokás? 
Egészen a skandináv mitológiáig kell visszamenni, amikor is élt egy Balder nevű isten, akinek az életére akartak törni. Édesanyja Frigg, aki szintén istenség volt, megígértette az összes élőlénnyel, hogy nem fogják bántani a fiát. A fagyöngy azonban valahogy kimaradt. Egy bálon aztán merénylet áldozata lett Balder, egy fagyöngyből készült nyíl végzett vele. Bár Frigg megtehette volna, hogy szörnyű bosszút álljon fájdalmában, mégsem tette. Miért? Mert ő volt a szeretet istennője. Nem bántotta a növényt, sőt a szeretet jelképévé tette, és azt kérte, hogy akik megállnak alatta, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsátás jeléül. 

A rómaiak  a fehér fagyöngybogyóból madár -és légyfogólépet készítettek, erre utalnak egyes magyar népi nevei is: "enyvesbogyó", "madárlép", "gyöngyös madárlép".
A görög mitológiában is helyet kapott a fagyöngy, örökzöldje a tavasz visszatértébe vetett reményt tartotta fenn.
A keltra druidák is nagyon tisztelték, mert amíg a többi növény álomba merül, addig a fagyöngy zöldült, olyan, mintha az összes élet belé vonult volna át. Az első téli újhold utáni hatodik napon a pap aranysarlóval levágta az ágait, és a férfiak vászonlepedőbe fogták fel úgy, hogy ne érintkezzen a növény a földdel.
A német néphit szerint is az új élet záloga és a termékenység szimbóluma.
A középkorban epilepszia kezelésére használták, mert a fagyöngy nem esik le a földre, így a hiedelem szerint az embereket is megvédi attól, hogy öntudatlanul a földre vessék magukat.

A napjainkban a fehér fagyöngy gyógyhatását tekintve elsősorban a vérnyomás szabályozásában játszik nagy szerepet. A gyógynövény hatóanyaga nagyon változó, elsősorban attól függ, hogy milyen fán élősködik. A nyárfáról gyűjtött a legértékesebb, majd a jegenyefenyőn, nyírfán, kőrisfán növő, de hatékonyak a juharról, hársról, dióról, fűzről, almafáról valók is.
Ne tévesszük össze a tölgyfákon élősködő sárga fagyönggyel!

Gyógyításra a friss vagy szárított ágat használhatjuk, levelével, virágával és termésével együtt. Legegyszerűbben gyógynövényszaküzletekben vagy patikákban juthatunk fagyöngykészítményekhez.

Gyógyhatása:

  • Legfontosabb: vérnyomás szabályozó - a magasat csökkenti, az alacsonyat emeli.
  • Szabályozza a menstruációs vérzést, a zavarokat rendezi.
  • Fokozza az anyagcserét, az emésztőmirigyek tevékenységét.
  • Növeli a szellemi-testi teljesítőképességet.
  • Daganetellenes, immunstimuláló hatása is van, rákterápia kiegészítőjeként javítja a betegek közérzetét.
  • A fagyöngykivonat reumás megbetegedéseknél is hatásos lehet.A '20-as évek elején Rudolf Steiner antropozófus alkalmazta rosszindulatú daganatok kezelésére, majd klinikai vizsgálatokkal is bebizonyították, hogy a fagyöngykészítmények elősegítik a rákos sejtek pusztulását, lelassult a daganatok növekedése az alkalmazás során

Általában teakeverékben alkalmazzuk, magában nagyon ritkán. Galagonyából, fagyöngyből és pásztortáskából kiváló vérnyomás-szabályozó tea készíthető. Igen hatásos készítményeket is lehet kapni, ilyen a fokhagyma-fagyöngy-galagonya kapszula. Kórházi körülmények között nagy hatékonysággal alkalmaznak fagyöngyinjekciót, mert ebben a formában magasabb hatóanyag vihető be a szervezetbe, így kímélve a gyomrot.


A fagyöngy bizonyítottan nem mérgező, túlzott adagolása azonban gyomor- és bélpanaszokat okozhat!

Tehát a fagyöngy a szív gyógyszere, akár úgy , hogy csókolgatjuk egymást alatta, akár úgy, hogy gyógynövényként vesszük magunkhoz. Ez egy csodás dolog, a szintetikus gyógyszerek erre soha nem lesznek képesek!

Alkalmazás, adagolás tekintetében szívesen állok rendelkezésre! Kapcsolat

/Képek: Netherbárium/

0 megjegyzés: