Betlehemi gyógyítók


"Hoztunk aranyat hat marékkal,  
tömjént egész vasfazékkal." 
(József Attila: Betlehemi királyok - részlet)

Véleményem szerint érdekes a természetgyógyászat oldaláról is megközelíteni a témát, ugyanis a fent említett arany és tömjén - plusz a mirhát is ide vettem- gyógyító hatással is bírnak.
Természetesen ne rohanjon senki ki az erdőbe mirhát és tömjént gyűjteni, mert nem fog találni. Ezek a növények a mi földrészünkön nem honosak, az aranyról nem nyilatkozom, ki tudja mit rejt a föld mélye. Apropó arany. Igen, ő kilóg kissé a sorból, mivel nem élőlény, de gyógyhatása neki is van. 
Kezdjük is mindjárt vele a sort.

Az arany ( Aurum ) a természetben elemi állapotban előforduló nemesfém. Értéke annak köszönhető, hogy nem korrodálódik, magyarul nem rozsdásodik meg soha. Ezért értékálló fizetőeszköz, ékszerek alapanyaga.

Az arany azonban gyógyszer is lehet. Az aranytartalmú készítményeket bizonyos ízületi betegségek gyógyítására napjainkban is hatékonyan alkalmazzák. Ilyen az aranykolloid, mely ezen kívül még általános regeneráló, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő,stresszoldó hatású. Segít a lelki eredetű problémák legyőzésében.

Boswellia-fa ( Boswellia serrata) a fűszerszagúak rendjébe, a balzsamfélék családjába tartozik ( hát nem csodálatosak ezek a kifejezések, már ahogy kimondom is gyógyítanak, fűszerszag, balzsamféle...), Kelet- Afrikában, Indiában, Dél-Arábiában honos, 6-10 méterre megnövő fa. 
A kérgéből kivont mézgás gyanta a tömjén, ez az értékes része, elsősorban füstölőkben alkalmazzák, különböző vallási szertartásokon.

Illóolajában rejlik a gyógyító hatása, csíraölő, fertőtlenítő, sebgyógyító, antireumatikus, feszültség- és görcsoldó hatású, csillapítja az ízületi fájdalmakat, gátolja az agydaganat növekedését. A tömjénolajnak bőrfiatalító hatást tulajdonítanak.

Európában nincs hagyományos alkalmazása, de Svájcban kezelnek száraz kivonatot tartalmazó gyári készítményekkel. 


Lelki vonatkozása:
A népi hiedelemben rontásűző hatása van ( "Kifüstölik az ördögöt..."). testet és lelket tisztítja, segíti a koncentrációt, meditáció előtt ajánlatos a használata. Átvezeti a gondolatokat az anyagiból a szellemi világba, lelki szemeinket a világmindenség felé fordítja, a világmindenség törvényeinek megértésére késztet.


mirha a szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha)  gyantája. Szomáliában, Jemenben és Kelet- Etiópiában fordul elő. Tövises cserje, vastag törzzsel és számos rendezetlen ággal.

Már a bibliai idők előtt is használták illatalapanyagként és szent olajok alkotórészeként a zsidó kultúrában és más vallásokban. Az ókori egyiptomiak balzsamozáskor alkalmazták.

A mirha tehát egy gumigyanta, amely a fa sérülésekor a levegőn megszárad, így képezve védőburkot.
A legrégebb óta ismert gyógyszerek közé tartozik. Az Ájurvédában illóolaja általános erőnlétjavítónak, afrodiziákumnak és vértisztítónak számít. Indiában és a Közel-Keleten használják a száj, fogíny és a garat fertőtlenítésére, fájdalmas menstruáció esetén és gyomorpanaszokra. Elősegíti a kisebb sebek gyógyulását.

Kizárólag külső használatra ajánlott, gargarizáló oldatként vagy szájvízként, tinktúra formájában, hígítva.

Egyiknél sem tudok ellenjavallatról, óvatosságból terhesség és szoptatás esetén, allergiára fogékonyak esetében nem ajánlom./ Írásom forrásai: Wikipédia, Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika c. könyve /

0 megjegyzés: