Ne rágd magad!Körmünk alakja, színe, állapota sokat elárul rólunk. Olyan információkat hordoz, melyek alapján következtethetünk fizikai és lelki zavarokra is (arról már írtam, hogy a fizikai megbetegedések szinte minden esetben lelki okokra vezethetőek vissza).
A körmöket megkülönböztethetjük formájuk; rövid, hosszú, széles keskeny, de színük, felületük, állaguk alapján is. Az egészséges ember körme sima, fényes, erős, mégis hajlékony, holdja (az a fehér rész a körömágynál) se nem nagy, se nem kicsi, követi az ujj vonalát.

Néhány zavar, mely a körmökből olvasható ki:
  • A körömágy feletti bőrfelület szakadozása nagyfokú nyugtalanságot jelez. 
  • Ha nagyon rövid a holdjuk, túl kicsi, vagy nem is látszik, akkor a szív gyenge működésére figyeljünk. Hajlamosak a szívbetegségekre, alsó végtagfájdalmakra panaszkodhatnak, életkedvük kevés, fáradékonyak.
  • Ennek az ellentéte a túl nagy hold a körmön, amikor is a viselője túlfűtött, pörgős életmódot folytató, magas vérnyomásra, érrendszeri megbetegedésekre hajlamos ember.
  • A mandula formájú körmök anyagcserezavarra, cukorbetegségre utalhatnak.

Amennyiben szeretnél még többet tudni a témáról, ajánlom ezt a könyvet elolvasásra.

Most a nagyon rövid, lerágott körmökre szeretnék kitérni. Általában azt mondjuk erre, hogy egy rossz szokás. Úgy gondolom, hogy ez nem jó megközelítés, ugyanis a körömrágás nem szokás, hanem egy tünet. Egy ideges, szorongó személy lelki zavarainak testi formában leképeződő üzenete.

Mindenki látott már lerágott körmöt. Valljuk be, nem szép látvány. A körömrágás jellemzően gyerekek kényszercselekvése megváltozott élethelyzetben, de felnőttek esetében sem ritka.

Általában tüneti kezelésként jól megfenyegetjük gyermekünket , hogy hátrakötjük a kezét, vagy esetleg bekenjük a  tyúk székletével (Zalában ez egy bevett riogatás, gondolom azért ezt senki nem veszi komolyan), vagy egyéb gyógyszeripar által előállított kemikáliával. A tiltás, fenyegetés, büntetés ez esetben a leghelytelenebb reakció.

Lehet, hogy az esetek kis százalékában beválik, ám a probléma attól nem fog megszűnni, és az is elképzelhető, hogy az eddig kezét rágcsikázó gyermek áttér a lábára titokban, mert az nincs szem előtt. Ugyanis a tünet "kezelése" még nem egyenlő a probléma megoldásával, feloldásával, megszüntetésével. Ez valójában egy jelzőfény, hogy elinduljunk a megoldás irányába.

Első és legfontosabb kérdés ilyen esetekben, amely el kellene, hogy hagyja egy gyermekével /önmagával szemben őszinte, aggódó és segítőkész, tudatos ember  száját az ez:  Mi okozza a körömrágást? 

Ennek a megválaszolásához tisztában kell lennünk szerveink szimbolikájával, azzal, hogy mit is üzen a lelkünk?
Ami az állatoknál a karom, az az embernél a köröm. Elsődlegesen a védelmet és a támadást szolgálja, tehát az agresszió eszköze. 

Nagyon szép a magyar nyelv, kifejező, színes.

- Tövig rágja a körmét izgalmában.
- Körme szakadtáig harcol érte.
- Kiereszti a karmait.
- Lekapja mind a tíz körméről.
- Körmére néz.

A körömrágás a saját agressziónk elfojtása, félünk tőle, ezért megfosztjuk magunkat ettől a "fegyvertől", nehogy ártsunk magunknak és másoknak.
Mivel ez a cselekvés önmagában is elég erőszakos dolog, így tulajdonképpen magunk ellen fordítjuk azt, amit nem merünk kinyilvánítani a környezetünknek.

Mik lehetnek a kiváltó okok?
Ha valaki kevés pozitív visszajelzést kap, önbizalom hiányos, megfelelési kényszer gyötri, bűntudat emészti, a problémáját sem kibeszélni, a benne felgyűlt feszültséget pedig levezetni nem tudja, akkor szó szerint rágja magát. 

Legfontosabb, hogy a gyerek merjen beszélni róla, ehhez pedig őszinte, nyitott kapcsolatra van szükség a családon belül.
A szülőknek meg kell vizsgálniuk saját hozzáállásukat az erőszakossághoz. Nem arról van szó, hogy a szülő vétkes gyermeke zavaraiban, de általában ezek a problémák tükrök a felnőttek felé.
Biztosítsunk olyan életteret, ahol a gyermek bátran kiélheti agresszióját és bűntudatát. Helyezzük előtérbe az az asszertivitást (az önérvényesítés képességét), mint helyes viselkedési módot konfliktushelyzetekben. Neveljük határozottságra, önállóságra, öntudatosságra gyermekeinket, hogy megvédhessék magukat, képviselhessék  érdekeiket úgy, hogy közben a másik fél sem sérül.
Támogassuk őket, hogy sikereket érjenek el. Fontos a pozitív visszajelzés, a szeretetteljes környezet, a biztonság megerősítése.

Tehát a családon belüli harmónia -felnőttek esetében az önértékelési zavarok felszámolása, önbecsülés- helyreállítása az elsődleges teendő, aztán a tanárokkal/ közvetlen környezettel való együttműködés, de ezen felül bátran kérjünk segítséget más szakembertől is. Nagyon hatékonynak tartom a kineziológiát, mint természetes alternatívát.

A fitoterápia is alkalmaz gyógynövényeket pszichés zavarokra,  melyek kísérői lehetnek a körömrágásnak.

Nyugtalanság, szorongás, alvászavarok esetén ajánlom a macskagyökeret, komlót, orbáncfüvet, levendulát, citromfüvet.
Tea, illóolaj, álompárna formájában segítségünkre lehetnek a problémák megoldásában.


0 megjegyzés: