Ginkgo, az emlékezés gyógynövénye


"Minden elmúlik, mint az álom
Elröpül, mint a vándormadár,
Csak az emlék marad meg a szívben,
Halványan, mint a holdsugár."
/ Friedrich Schiller /A ginkgo biloba, vagy más néven: páfrányfenyő a ma élő legrégibb magvas fafaj, “élő kövület”. Ezer éves példányai is megtalálhatóak a Földön! Őshazája Dél-Kína. Kelet-Ázsia többi részén (Korea, Japán) betelepített. Érdekes leveleivel, jellegzetes habitusával a páfrányfenyő a legszebb díszfák egyike. Parkokban gyakori. Érdekesség még, hogy angolul maidenhair tree, azaz vénuszhaj fa. Szépséges elnevezés!
Szerintem is gyönyörű azokkal a legyező formájú kis leveleivel. Először élőben a Pesti Vigadó előtti parkban találkoztam vele, aztán legnagyobb örömömre rátaláltam két kis fára a Gellért-hegyen is. Még nagyon kicsikék, véznácskák. Nagyon drukkolok nekik, hogy megmaradjanak!

Gyűjtése hazánkban nem jelentős, mert standarizált kivonatát és készítményeit ültetvényekről származó alapanyagból állítják elő. Vizes kivonata (teája) háziszerként és a természetgyógyászatban nem alkalmazható, mert legtöbb hatóanyaga vízben nem oldódik. Egyébként a levelében lehullás előtt van a legnagyobb mennyiségű drog, de függ a fa életkorától is. Tehát ne gyűjtsük össze azt a pár levelet, vásároljunk gyógynövényboltban, patikában ellenőrzött hatóanyagú készítményeket!

Gyógyhatása:
A Ginkgo-készítmények jól alkalmazhatók az idős korral összefüggő anyagcsere- és leépülési folyamatok kezelésére, lassítására, következményeik csökkentésére: az agyérelmeszesedés okozta zavarokban, a szellemi teljesítőképesség, a koncentrálóképesség és az emlékezőtehetség fokozására. Hiányos agyi vérellátás, artériás vérátáramlási zavarok ellenszere. Szédülés, feledékenység, hangulathullámzás, az alkalmazóképesség és a kapcsolattartás nehézségei esetén, valamint Alzheimer-kórnál is jól bevált.

Felhasználás módja:
Kivonat: A friss levelekből készült kivonat értágító hatású.
Tabletta: Javítja a vérkeringést.
Tinktúra: Rossz vérkeringés esetén ajánlott./Kép: Netherbárium/

0 megjegyzés: