Dércsípte kökény



A kökény (Prunus spinosa L.) bár tüskés, mégis olyan bájos, azokkal a kékes-fekete bogyóival. Az októberi - novemberi időjárás kedvez neki, mivel akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz.

Miért gyógynövény?
  • Mert virágbimbójából fogyást elősegítő teát lehet főzni. Anyagcsere-fokozó,a zsírlebontást fokozza. Természetesen most ősszel nem a virágját gyűjthetjük.
  • Mert székrekedésben szenvedőknek segítség lehet, mert a virágából főzött tea enyhe hashajtó .
  • Akinek viszont hasmenése van, annak a bogyójából készült lekvárt ajánlom, ugyanis az hasfogó.
  • Vízhajtó, ennek köszönhetően vérnyomáscsökkentő hatása is van.
  • Vértisztító,húgyúti fertőtlenítő teák alkotórésze lehet.


A növény enyhe hatású, ezért hosszabb kúráknál is alkalmazhatjuk.
A kökény termését nem jellemző teának inni, de ha valaki mégis ezt tenné, akkor javaslom, hogy aszalja, szárítsa ki, majd hideg vízben áztassa, mint a csipkebogyót. Így bőven marad vitamintartalma is. 

Almával mártás készíthető belőle, amit húsokhoz és vadhúsokhoz ízesítőként egyaránt felhasználhatunk. Mézzel, gyógyító hatású dzsem vagy zselé készítésére használhatjuk. Gyümölcsbor készítésére is alkalmas, de fogyasztják cukrozott gyümölcsként vagy gin hozzáadásával 1-2 hónapig érlelve.
A legjobb szerintem mégis egy kiránduláson csipegetni belőle. 

A fitoasztrológia szempontjából:
Növő Holdnál az érett gyümölcsöt szedjük azonnali felhasználásra. Fogyó Holdnál azt, amit eltevésre szánunk.

Érdekesség:
A kelták fanaptárában a kökény a nyár kezdetének (Beltane) jelképe.Tüskéi és sötét kérge miatt szerencsétlenséget hozó növénynek tartották.

A növény gyógyhatása azonban szelíd, ezért én maradnék a bájos jelzőnél. :)



/Kép forrása: Netherbárium/

0 megjegyzés: