Itt van az ősz...és a csipkebogyóCsipkebogyó - Rosa canina L.

Keresek egy üstöt,
mindent bele gyűjtök.
Bokor alól mogyorót,
nagy fű közül a diót,
árokpartról gesztenyét,
tölgynek sárga levelét,
csipkebogyó bokrot,
mindent bele hordok.
Fakanállal a kezemben
énekelek jókedvemben,
gyönyörű szép színekben
ősz pompázik üstömben.

/ Őszi főzőcske - mondóka /
Szeretek ősszel (is) kirándulni, erdőt- mezőt járni. Az őszi színek varázslatosak és ehhez a csodához járul hozzá a csipkebogyó; ez a kedves cserje azokkal a formás, piros bogyócskáival. A termés féléretten a legértékesebb, tehát kosarakat elő, irány gyűjteni!

Rengeteg néven illethetjük a bokrot is (bicskafa, csipkebokor, ebcsipke, gyepűrózsa, japán rózsa, kutyarózsa), és a bogyóját is (csipkebogyó, csipke, hecsedli, bicske, csitkenye, hecsempecs, seggvakaró!).
A fenékbirizgálással kapcsolatosan megjegyezném, hogy ez azért, mert a bogyó belsejében lévő szőrök irdatlan viszketést idéznek elő, még viszketőport ("vicceskedőknek") is készítenek belőle. Magozáskor ajánlatos gumikesztyűt viselni!

Gyógyhatását nagyon magas C- vitamin (+ A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin), valamint ásványi anyag- és nyomelem (pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag) tartalma adja. Ezen kívül felhasználja még a gasztronómia is saláták, szörpök, lekvárok, szószok, bólék, borok, likőrök mézek készítéséhez, ízesítésére.

Mire alkalmazhatjuk?
  • Náthás időszakban megelőzésként, influenza idején a panaszok csökkentésére, köhögés csillapító, immunerősítő (flavonoidok)
  • Segíti a csontok erősödését, szilárdságát,  a csontképződést
  • Serkenti a máj és a vesék működését, enyhe vízhajtó, vesehomok kezelésére ajánlott
  • Emésztést serkentő, enyhe hashajtó hatású mind a tea, mind az érett bogyókból készített lekvár, ezért tisztító- és fogyókúrák hatékony segítője lehet (pektin)
  • Étvágyjavító
  • Stresszoldó, nyugtató hatású
  • Külsőleg a magjának olaja késlelteti a bőr öregedésének folyamatát, natúr kozmetikumok alapanyagaként
  • Nehezen gyógyuló sebek lemosására, gyulladáscsökkentésre, fertőtlenítésre (pl.:leégés, kidörzsölés)


Teája hidegen frissítő, forrón átmelegít. Ha édesítjük, akkor azt mézzel tegyük! Elkészítésekor ügyeljünk arra (amennyiben gyógyításra alkalmazzuk), hogy magas C- vitamin tartalmát megóvjuk, ezért hideg vízben áztassuk az összetört, darabolt gyümölcshúst.

Tipp! Hideg vízben áztassuk a feldarabolt bogyókat egy éjszakán át. A kiáztatott bogyókról öntsük le a levet ( egy kancsóba tegyük félre), majd újra forraljuk fel egy adag vízzel, főzzük egy ideig, majd miután kihűlt, szűrjük le (akár szitán is áttörhetjük a rostok miatt) és a két levet öntsük össze. Így az előzőleg kiáztatott C-vitamin és a főzéssel kioldott értékes ásványi anyagok sem vesznek kárba.0 megjegyzés: