Egyél mézet!A méz egy csodaszer! Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alkotóeleme. Bár a bejegyzés apropóját a lányom megfázása adta, tudatosítani szeretném azt, hogy nem csak betegség esetén használatos a méz és társai. A fitoterápia része az apiterápia, melyet hatékonyan alkalmazok a megelőzésben.

Itt minden hasznos információ jól össze van szedve a méhészeti termékekről.
Amivel én még kiegészíteném:

  • Mindig termelőtől vegyük a mézet. Az eladó képzett, ismeri a méheket, a termékek hatásait, lehet tőle kérdezni, jókat lehet vele beszélgetni. Nem mellékesen így tudjuk, hogy honnan származik a méz.
  • A karakteres ízű mézeket ne használjuk főzéshez, sütéshez. Elvesztik jellegzetes ízüket, zamatukat. Ilyen pl. a hársméz, feketeszederméz, gesztenyeméz.
  • A leghatásosabb magában fogyasztani a mézet. Legyen a mindennapi étkezésünk része!
  • A mézet elsősorban nem a vitamintartalma miatt ajánlom, hanem a természetes antioxidánsok miatt, amelyek az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. Vagyis röviden, tökéletes immunerősítő.

Mivel kezelem a családot megfázás ( felső légúti fertőzés) idején? Ha nincs magas láza, csak hőemelkedése, akkor nem adok neki lázcsillapítót, maximum borogatom.
Hársfavirág teát kap mézzel, + hársmézet kanalanként. Pemetefű cukorkát a kaparó torkára. Kamillás inhalálás a légutak fertőtlenítése és a könnyebb légzés miatt. Utána mindig számolni kell az irdatlan mennyiségű váladék megindulásával, ami nagyon fontos a gyógyulás szempontjából.*  Ezen kívül ilyenkor még kímélő étrend, zöldség, gyümölcs nyersen vagy párolva. Általában nincs étvágya, nem kell erőltetni, a folyadékbevitel a legfontosabb. A szervezet most az védekezésre koncentrál, azt kell támogatni. Az emésztés pont e fontos feladattól venné el az energiát. Sós ropi mindig beválik, hasznos  a sóbevitel miatt és evett is valamit a gyermek.
+ Ágynyugalom! Tessék ezt komolyan venni, valóban feküdjön, pihenjen, aludjon sokat.

Ne nyomjuk el a tüneteket gyógyszerekkel. Bár úgy érezhetjük bizonyos kényszerek hatására, hogy a megfázást gyorsan le kell gyűrni aztán már rohanhatunk is tovább, ne így tegyünk! Ezzel csak magunkat csapjuk be, legközelebb még keményebben le fog dönteni a lábunkról a betegség, mivel nem hagytuk a saját védekezőrendszerünket működésbe lépni.
Az én családomon minden évben, így szeptember, október környékén végigsöpör a nátha, aztán hírét se halljuk az év többi részében. A méz ízét, jótékony hatását azonban egész esztendőben élvezhetjük!

* Csak még egy kis okoskodás, de fontosnak érzem, hogy tisztában legyünk ezekkel a dolgokkal. Sokszor az van, hogy az orvos csak felír ezt-azt megfázás esetén, de nem mondja el, mit miért tesz. Természetgyógyászként szeretném, ha érthetőek lennének a folyamatok, mert akkor mindenki számára nyilvánvalóvá válna az, hogy a legtöbb esetben az időben(!!!) alkalmazott természetes szerek biztosítják a leghatékonyabban  a gyógyulást.
A vírusok legyengítik a szervezetet, így aztán a nyálkahártyán elszaporodnak a baktériumok. Ezért van az orrfolyás, a kaparó torok, stb. ilyenkor. A kamilla illóolaja gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyugtató hatású. Ezt lélegezzük be a gőzzel. Utána egy időre nagyon beindul a váladékürülés,de ennek örülni kell, mert így elkerülhetjük, hogy a arcüregekben, homloküregben, középfülben, tüdőben elszaporodjanak a baktériumok.


További kérdéseiddel fordulj hozzám bizalommal! Kapcsolat

0 megjegyzés: