Borban az egészség!A bor szőlőből, egyéb gyümölcsből vagy mézből készült alkoholtartalmú ital. A magyar bortörvény megfogalmazása szerint a bor kizárólag a szőlő gyümölcséből, erjesztés útján készült ital. Történelmeken átívelő, kultúrába, vallásba beleolvadó nedű, népszerűsége máig töretlen.

A más gyümölcsből, de ugyancsak erjesztéssel készült folyadékot gyümölcsbornak nevezzük. Általában egy féle gyümölcsből készül, mely a nevében is szerepel. Pl: almabor, ribizlibor, meggybor, stb. Ha több féléből, akkor szerepeltetni kell a címkén a "vegyes" feliratot. Vitamin tartalma magas, ellentétben a borral, melyben elenyésző a mennyisége.

A mézbor mézből erjesztett bor, nem azonos a mézes borral, amely csak ízesített, fűszeres ital.

/ A rizsbort (szaké) helytelenül hívják bornak. Az valójában egy rizsből erjesztett, nagy alkoholtartalmú -gyakran 18%-os-  sörféleség. Ezért itt most erről több szót nem ejtek. / 

E rövid ismertetés után nézzük az élettani hatásukat. 

A bor az élelmiszerek közé tartozik. Mértékletes fogyasztása kedvezően hat az egészségünkre

Kutatások igazolják, hogy a halálozási arány a szívbetegségeknél annál alacsonyabb, minél nagyobb a borfogyasztás. Természetesen itt nem arról van szó, hogy az aki literszámra vedeli a bort naponta, tovább él, mint aki csak 2 pohárral iszik. Inkább arról, hogy az absztinens ( szeszes italoktól elvből tartózkodó személy) esélye kisebb, mint a mértékletesen, de rendszeresen bort fogyasztóé.

Azt is kimutatták, hogy a mediterrán népeknél ( spanyol, portugál, olasz, francia) az érrendszeri betegségek ritkábbak, mint a skandinávoknál vagy Nagy-Britanniában.

Az alkohol a vér sűrűségét csökkenti, így a benne lévő LDL, azaz káros koleszterin szint is alacsonyabb lesz.

De az egészségre kedvező hatást nem csak az alkohol okozza. A borban vannak még ásványi anyagok (kálium, kálcium, magnézium, nátrium, vas, foszfor, mangán), vitaminok, bár mint már említettem elenyésző mennyiségben, a C-vitamin például az erjesztés során teljesen eltűnik. A többi vitamin hatását is befolyásolja a bor szulfit tartalma, már kis mennyiségben is. Szóval nem ezért ajánlom, de azért megemlítem, van benne B1,B2,B6 vitamin. 
Az előző kettőnél is fontosabb összetevők viszont a polifenolok. Ők az antociánok ( vörös és kék színanyagok, a héjban), a flavonok ( sárga színanyagok, fehér- és vörösbor- szőlőfajtában), és a tanninok ( héjban, gyümölcshúsban, kocsányban), érdekessége, hogy a hordós érlelés során növekedhet a bor tannintartalma.

Miért fontos ez? Mert a polifenolok jótékony hatással vannak a hajszálerek állapotára és az érfalak rugalmasságára. Megakadályozzák a vérrögképződést, erős antioxidáns hatásúak, így gátolják az agy és a szív sejtfalainak elváltozását. Mindezek mellett a rák és az Alzheimer-kór kezelésében is gyógyhatásúak.

A gyümölcsborok készítésekor, az úgynevezett "hideg eljárás" során a gyümölcs íze és zamata csak kismértékben csökken, itt már beszélhetünk jelentős vitamin tartalomról. Gyümölcsből készülnek, de tartalmazhatnak virágot ( bodzabor), vagy gyógynövényeket is. Ha már gyökeret és levelet is tartalmaz, akkor sör. ( gyömbérsör).
A lehetőségek száma végtelen, szinte minden gyümölcsből készülhet bor.

Itt egy példa:
Fügebor:
1 kg préselt fügét megmosunk, félbevágjuk és üvegbe tesszük. 2,5 l vízben feloldunk 1 kg cukrot, 1 dkg borkősavat és felforraljuk. Miután kihűlt, hozzáadunk 1 dkg sörélesztőt, ráöntjük a fügére, vászonnal bekötjük és szobahőmérsékleten 2 hétig érleljük.
Közben naponta többször átkeverjük. Miután leülepedett, átfejtjük egy demizsonba, A seprőt a fenti mennyiségű vízzel és cukorral felöntjük, 2 hétig érleljük, majd leszűrjük és a lefejtett borhoz keverjük. Megvárjuk míg leülepszik, utána palackba töltjük. Vigyázat! Nagyon finom és becsapós!


A gyógyborok* általános erősító hatású italok. Úgy készülnek, hogy a jó minőségű borhoz gyógynövényt keverünk. Áznak benne, majd leszűrjük és az adott problémára fogyasztjuk. A variációk ebben az esetben is számosak.

Például:
Citromfű-bor:
50 gramm citromfüvet keverjünk el 1 l fehérborral, áztassuk 2 napig, szűrjük le. Ideg- és szívnyugtató, emésztést serkentő, idegerősítő hatású. Egyszeri adagja 30-50 ml, napi 1-2 dl ajánlott.

A helyes jelmondat tehát: " Se túl keveset, se túl sokat!" 
Méréskelt fogyasztáson azt értjük, hogy testsúlytól és nemtől függően napi 2-4 pohár bor az ajánlott. Ez egy átlagérték, tehát lehet az napi 1 pohár is természetesen.  Egy 55 kg-os nőnek már sok lehet a   2 pohár is, míg egy 80 kg-os férfinak kisebb lesz a vérében a kimutatható  alkoholtartalom ugyanennyinél.

A hangsúly a mértékletességen és a rendszerességen van! Ha a bort az egészségünkre jótékony hatásai miatt isszuk, akkor ajánlott a  napi fogyasztás, étkezések alkalmával ( ne éhgyomorra!). 

A hétvégi nagy ivászatok, lazulások nem helyettesítik a rendszeres fogyasztást, sőt még ártalmasak is lehetnek.
Én is tudom, hogy milyen jó a barátok körében jó bort iszogatni, enni, beszélgetni. Mértékkel!
Be lehet ezt építeni a mindennapjainkba , étkezési kultúránk részévé tenni. Így védjük az egészségünket és még jól is érezzük magunkat.

*Otthon bárki elkészítheti a gyógyborokat, de kérjünk tanácsot fitoterapeutától! A vinoterápia nem igazán ismert fogalom Én azt vallom, hogy a bornak helye kell, hogy legyen a természetgyógyászatban, ezzel az írással is népszerűsíteni szeretném a bort és annak fitoterápiás alkalmazását. Egészségünkre!A cikk -sok más érdekesség mellett - a HarmoLife.com-on is olvasható!


/ Írásom forrásai: http://borkeszites.ewk.hu/, André Dominé: BOR c. könyve, képek /


0 megjegyzés: