A szakrális csakra - 1. rész
A szakrális csakra - szexcsakra néven is találkozhatunk vele- (Svadisthana - szanszkrit szóösszetétel, a sva: saját és az adisthana: hely szavakból) általános jellemzése:

A has közepe táján, a nemi szervek és a köldök között helyezkedik el. Színe a narancssárga, eleme a víz. szimbóluma a növekvő Hold.
Hozzátartozó szervek, szervrendszerek, érzékszervek: nyelv, nemi szervek, izmok, (kiválasztás szervrendszere*)
Tudati szinten az érzetek, érzékelés, érzések, élelem, étvágy, szexualitás területe. 
Megerősítései: Közeledem másokhoz, kinyilvánítom a szükségleteimet.
Tanulási feladatai: odaadás, belebocsátkozás valamibe, szükségleteink elfogadása, társunk tisztelete
Illóolajai: kardamom, szanálfa, ylang-ylang.
Kövei: borostyán és karneol.
Mantrája: vam (vangnak ejtve)

A szakrális csakra az érzelmek, szexuális energiák, az alkotó ősi erők központja. Segít önmagunk és mások megismerésében, itt kezd kialakulni a tudatosságunk. Az örök vágy női princípiumát és a misztérium helyét testesíti meg.  A gyökércsakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és szenvedéseiért. Ide tartozik a nők és férfiak szexualitásának különbözősége, és annak kifejeződése a hatalom összefüggésében. Általa lépünk kapcsolatba a természet megtermékenyítő és befogadó energiáival.


Fő témája a féltékenység, a női-férfi polaritás, a szexualitás és a társkapcsolat, a szociális kapcsolatok, a tudatra ébredés kezdete, az érzéki tapasztalatok és az öröm testi megélése, a féltékenység, ingázás a szabadság és a kötöttség között, a szenvedély kezelése. 


A csakra eleme a  víz, mint természeti elem segíti a megtisztulást és az akadálytalan energia áramlást. A test szintjén ez a vesék és a hólyag munkájában (méregtelenítés és kiválasztás) jelenik meg.
Lelki síkon megszabadulás a gátló érzésektől, az újrakezdés lehetősége. Itt alakítjuk ki az emberi kapcsolatainkat, jellemzően a másik nemhez való viszonyainkat.

A szakrális csakra harmonikus működésére jellemző:
 • az érzések természetes átélése
 • nyitottság az emberekkel, a másik nemmel szemben
 • magabiztosság a szexualitásban
 • lelkesedés az élet apró örömeiért
 • kreativitás
 • a teljesség és az egység érzése


Hogyan tarthatjuk fenn a szakrális csakra harmonikus működését?

 • A kapcsolati problémák nyílt megbeszélése társunkkal
 • Közös megoldások keresése
 • Határok egyértelmű kijelölése, saját szükségletek kinyilvánítása
 • A szabadság és kötöttség tisztázása
 • Meditálás a férfi vagy női oldalról

E csakra szintjén a kapcsolatokra való képességünkkel és alkotókészségünkkel szembesülünk, melyek  összefüggenek a szexuális kifejezőképességünkkel. A mai ember jellemzően egyedülálló, tehát a fő kérdés az, hogy  képesek vagyunk- e kapcsolatok kialakítására és annak harmonikus fenntartására?*Egyes szakirodalmak a gyökércsakrához rendelik. Nehéz és szerintem szükségtelen a két alsó csakrát teljesen szétválasztani.

Folytatás a csakra testi-lelkei megbetegedéseivel és zavaraival...


Előző bejegyzések:

0 megjegyzés: