Betegség, a lélek üzenete
Kétféle fájdalom létezik a világon (...). Testi és lelki fájdalom. A testit elszenvedjük, a lelkit mi magunk választjuk. 


/ Eric-Emmanuel Schmitt /A cél: az egyensúlyMit teszünk, ha betegek vagyunk? Orvoshoz fordulunk, mert meg akarunk gyógyulni. A tüneteink alapján kezelnek, gyógyszert írnak fel nekünk. A gyógyszereket bevesszük, majd a tünetek elmúlnak. De elgondolkoztunk már azon, hogy a betegségeinket mi okozza? 

Egészségesen kiegyensúlyozottak vagyunk, ha felborul a testi-lelki egyensúly, akkor megbetegszünk.
A lélek a testen keresztül üzen. Ez az egy eszköze van arra, hogy a pszichés problémákat a felszínre juttassa. Mélyen gyökerező zavart jelez, mely egy-egy visszatérő betegségben mutatkozik meg.

Természetesen ez fordítva is visszahat. A betegség meghatározza lelkiállapotunkat, ezért nagyon fontos a hozzáállás, a pozitív gondolkodás. Hiszen az, aki elmerül saját bajában, nem tesz semmit gyógyulása érdekében, csak ront saját helyzetén és még a környezete életét is megkeseríti. Igaz a mondás: Ha nem vagy rá hajlandó, hogy változtass az életeden, nem lehet rajtad segíteni. / Hippokratész /

Ha képesek vagyunk magunkra holisztikusan -értelmi, fizikai és szociális állapotunkat figyelembe véve- tekinteni, akkor megtudhatjuk azt, hogy a betegségünk milyen üzenetet hordoz számunkra.

Behatóbban ezzel a témával a pszichoszomatika foglalkozik, mely a betegség és a testi, lelki kölcsönhatások kapcsolatát vizsgáló orvoslási irányzat. Nem kell azonban orvosnak lennünk ahhoz, hogy testünk jeleire figyelve, lelkünket megértve megfejtsük a problémák okait

Ehhez azonban érdemes megismernünk szerveink, testrészeink pszichés jelképeit.


Bőrlehatárolás, normák, kontaktus, gyengédség
csontokszilárdság, a normák betartása
epeagresszió
fogazatagresszió, vitalitás
foghúsősbizalom
fülengedelmesség
genitáliákszexualitás
gyomorérzések, befogadóképesség
hajszabadság, hatalom
hátegyenesség, őszinteség
hólyagnyomástól való megszabadulás
hüvelyodaadás
izomzatmozgékonyság, hajlékonyság, aktivitás
kézfelfogás, cselekvőképesség
kéz- és lábkörmökagresszió
lábmegértés, kitartás, alázat, gyökérverés
májértékelés, világnézet, vallás
nyakszorongás
orrhatalom, büszkeség, szexualitás
péniszhatalom
szájbefogadóképesség
szembelátás
szíva szeretet képessége, emóciók
térdalázat
tüdőkontaktus, kommunikáció, szabadság
vastagbéltudattalan, érvényesülési vágy
végtagokmozgékonyság, hajlékonyság, aktivitás
vékonybélfeldolgozás, analízis
véréleterő, vitalitás


Még többet megtudhattok Thorwald Dethlefsen – Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez c. könyvéből,mely írásom forrásául is szolgált. Konkrét panasz esetén javaslom szakember (háziorvos, fitoterapeuta, kineziológus) felkeresését.

Tudatos emberként feladatunk, hogy megtanuljuk értelmezni a betegségek üzenetét, melyeknek sajátos nyelvezetük van. A befelé figyelés és a csakráinkkal való foglalkozás segít megérteni testi tüneteinket és belső hangunkat, azaz a lélek üzeneteit.

Csakraharmonizálás

Kapcsolat


0 megjegyzés: