Vérehulló fecskefű, a mennyei ajándék

Jelenleg az uralkodó növény árokparton, útszélen, erdőben, mezőn, falun, városban, mindenhol. Állítólag gaz, de ne higgyétek el!  Az igaz, hogy gyom, de gyógynövény is egyben. 

Vérehulló fecskefű- mező a Gellért hegyen
Rengeteg népies neve van: vérehullató fecskefű, fecskefű, vereslőfű, vérrel harmatozó fű, aranyfű, arannyal versengő, cinadónia, cinandó, cinadógódric, kecsketej, gódavére, gódirc, kutyatej, mennyeiajándék, rántófű, vérrelharmatozó versellőfű, vérhullatófű. Szerintem a mennyeiajándék fejezi ki a legjobban e gyógynövény varázserejét.


Áprilistól októberig virágzik, pont addig, amíg a fecskék itt vannak, ez az egyik eredeztetése az elnevezésének (chelidón = fecske).  A másik szerint pedig azért így hívják, mert a sárga levét a fecskék a fiókák szemének kinyitásához használták.


A gyógyító sárga nedv


A mendemondák után jöhetnek a tények. 
A népi gyógyászatban már az ókor óta alkalmazzák máj- és epepanaszok esetén. A középkorban a növény sárga tejét bőrbetegségek, főleg horzsolások és szemölcs, valamint bélpolip és emlőrák kezelésére használták.

Manapság a népgyógyászatban asztma, arteriosclerosis (érelmeszesedés), magas vérnyomás, férgesség, köszvény, lábödéma és gyomorrák esetén alkalmazzák.

modern fitoterápia elsősorban külsőleg szemölcsre, tyúkszemre, ekcémára ajánlja. Belsőleg ( gyári készítmények) epehólyag, epeutak betegségei, emésztési zavarok esetén, ugyanis epetermelést fokozó hatású.
Immunstimuláló hatását is kimutatták, ezenkívül gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal is bír.

Lényeges megjegyezni, hogy erősen mérgező hatású, így használata különös óvatosságot követel!

Gyári készítmények (tabletta vagy oldat, tea nem!) formájában juthatunk hozzá, magas alkaloid tartalma miatt. Betegség esetén konzultáljunk az orvossal és fitoterapeutával az alkalmazása előtt. 

Azt azonban hozzáteszem, hogy szemölcsre bátran kenhetitek a frissen letört hajtás kibuggyanó nedvét, természetesen szájba venni tilos!A szemölcs és a lélek kapcsolata:
Mint a bőrbetegségek általában, a szemölcs is a bőrön, mint határ, kapcsolat, érintés, gyengédség szintjén jelentkező elakadást, problémát jelképezi. Bensőnkből fakadó (csúnya) kinövések: üzenet az árnyékvilágból (a boszorkány „bibircsókja", „varacskos disznó"); szembesítés sötét oldalainkkal„makulátlanságunkra" mért támadás; a gyermekkor mágikus gyökereinek emléke.

Feldolgozás:  Kérdezzük meg magunktól, miért zavarnak és miben akadályoznak bennünket szemölcseink, vizsgáljuk meg, hogy mit próbáltunk meg elrejteni, amikor a szemölcs kialakult; keressük meg, melyik reflexzónához tartozik, és pontosan hol helyezkedik el: mely témákhoz kapcsolódik; kutassuk fel a múltunkban gyökerező, mágikus erőket: tüntessük el varázslatos módon szemölcseinket.

A kézen és a talpon is megtalálhatjuk belső szerveink* vetületét. Itt tájékozódhattok erről bővebben.Fontos hozzátennem, hogy a teljes gyógyulás elengedhetetlen része az, hogy szembenézünk lelki problémáinkkal, melyeket elnyomhatunk ugyan egy ideig, de a testünkön előbb vagy utóbb úgyis jelet hagy. 
Segít a gyógyulásban, hogy tisztában vagyunk a kiváltó okokkal, melyeket mi magunk idéztünk elő. Így aztán a gyógyulás kulcsa is a kezünkben van, mert tudatosodik bennünk, hogy rajtunk múlik minden. 
Amint megérted a tested nyelvezetét, képes leszel hamarabb "venni az üzeneteit", végül  teljes összhangban fogsz működni testi, lelki, szellemi szinten. Így leszel egészségesebb és sokkal boldogabb.

* Személyes élmény. 
Visszatérve a tenyérre, az érintett testrész megmutatja, hogy mi az amit benntartunk, és nem fejezünk ki. Egyik lányomnak pár éve volt egy hely, ahova rendszeresen visszatértek a szemölcsök. Kenegettük fecskefűvel, elmúlt, majd visszajött pár hét múlva. Utánaolvasgattam akkor, mi lehet még a kiváltó ok. A kéztérkép alapján megfejtettük, hogy a szív-ponton jöttek ki a szemölcsök. Beszélgetések után megtudtam, hogy neki hiányzott a babusgatás, de azt is tudta, hogy az élet akkor eléggé lefoglalt más irányba, és neki csak a második hely juthat. Miután ezt kibeszéltük, majd intenzív szeretgetés-terápiát is alkalmaztam nála, melynek pontos adagolására azóta is nagyon ügyelünk (ő ilyen, sűrűn igényli a testi kontaktust is a szavak mellé, Nagyobb pont az ellentéte...)a szemölcsöknek se híre, se hamva! :)
/források: Zöldpatika, Rudiger Dahlke: A betegség, mint szimbólum, Wikipédia, Terebess/


0 megjegyzés: