A gyökércsakra - 2. rész


A gyökércsakra általános bemutatása után, ebben a részben a hozzá tartozó testi- lelki megbetegedésekről, zavarokról lesz szó.

Amennyiben jól működik a gyökércsakránk, akkor az aktivitást és a nyugalmat megfelelően váltakoztatjuk. Akkor áramlik az életenergia megfelelően, ha a feszített tempó után az ellazulás következik.

Ebből már kiderül, hogy a gyökércsakra zavarai az életenergia felelőtlen kezelésével függenek össze.


Ha túl ritkán aktivizáljuk magunkat, akkor energiahiánnyal küzdünk. Ez állandó lustaságban nyilvánul meg. Pozitív stresszel (rövid ideig fennálló feszültséggel) aktiválhatjuk a gyökércsakrát. Ebben az esetben a rendszeres testmozgás is segíthet, mert felgyorsul a légzésünk, megizzadunk, így ez az energiaközpont megnyílik és ösztönzést kap a megfelelő működésre.

Természetesen ennek igaz az ellenkezője is, tehát ha túlságosan aktívak vagyunk, pörgünk és nem bírunk leállni, túlteng bennünk az energia, mely szintén károkat okozhat hosszútávon (ez a tartós, azaz negatív stressz). Ha nem tudunk pihenni, akkor az állandó adrenalinkiválasztódás izomgyengeséget, kimerültséget, szívbetegséget, gyomorfekélyt és emésztési problémákat okozhat.

A gyökércsakra zavaraira visszavezethető fizikai betegségek: aranyér, mozgásszervi zavarok (hátproblémák, tartáshibák, ízületi panaszok, izomgörcsök, reuma), emésztőrendszeri panaszok (bélgyulladás, székrekedés), veseproblémák ( vesekő, vizelési problémák), influenza, keringési zavarok (hideg végtagok, magas vagy alacsony vérnyomás).

Lelki zavarai: idegesség, állandó feszültség, alvászavarok, ősbizalom hiánya, félelem a változástól és a kudarctól, önbizalomhiány, depresszió, motiváció hiánya, paranoia, kisebbrendűség érzése, ellenőrzési és megfelelési kényszer. 

Fő tünete a leföldelés elvesztése. Bizonytalanságban nyilvánul meg, nehezen birkózunk meg a hétköznapokkal, a mindennapi megélhetéssel. Van, aki egészen különlegesnek érzi magát, és emiatt a földi dolgok számára túl alantasak. Nem tudunk bízni sem önmagunkban, sem másokban. Zavar esetén a fő motivációnk a félelem, ezáltal akár sikereket is elérhetünk (másokat legyőzve, erővel, dühvel), ám paradox módon saját sikereink gátjai is lehetünk. 

E csakra legfontosabb feladata az, hogy oldottan és nyitottan forduljunk a világ felé.

A gyökércsakra megerősítéséhez is szükséges a befelé figyelés, a testi tünetek által a lélek üzeneteinek fogadása, megértése és feldolgozása. Fogadjuk el, hogy hibázni emberi dolog, ne törekedjünk görcsösen a tökéletességre és szabaduljunk meg az állandó (ön)kontrolltól is. Lélegezzük be a csakra illatait (lásd: 1. rész). Hallgassunk sámánzenéket és didzseridut (didgeridoo*).

Túlműködés esetén próbáljunk visszavonulni, lelassulni, eltűnődni az élet dolgain. Tegyünk fel magunknak kérdéseket; Mi az én utam? Jó az irány? Mit szeretnék csinálni? Mitől vagyok boldog? Ne versengjünk állandóan. Foglalkozzunk leföldelő dolgokkal, mint pl. a kertészkedés, főzés, kézművesség, stb.  Legyünk sokat a természetben. Aludjuk eleget. Írjunk naplót. Javasolt "terápia" lehet még a meditáció, a jóga és az autogén tréning.

Alulműködés esetén hordjuk magunkon és vegyük magunkat körül vörös és földszínekkel. Tegyük ki magunkat pozitív stressznek minden nap egy kis ideig; beszéljünk társaság előtt, készüljünk randira, tűzzünk ki kis célokat, vegyünk részt versenyeken, nyereményjátékokon, teremtsünk lehetőséget a  sikerélményeknek.


További kérdésekkel forduljatok hozzám bizalommal, a gyökércsakrához tartozó torna-, légző- és jógagyakorlatokkal is állok rendelkezésetekre. Kapcsolat.


*Az észak-ausztráliai őslakosok fúvós hangszere0 megjegyzés: