Ne fájjon a fejed!Fejfájás. Mindenki ismeri az érzést. Lehet hasogató, lüktető, nyilalló, szorító, tompa, stb. Mindegyik verzió kellemetlen és szeretnénk tőle gyorsan megszabadulni.
A legfontosabb, amivel tisztában kell lennünk ebben az esetben, hogy a fejfájás nem betegség*, hanem egy tünet. Ezért a természetgyógyászat nem arra törekszik, hogy elnyomja azt, hanem felderítve a kiváltó okokat, hatékonyan megszüntesse. Lehetőség szerint végérvényesen.
Tehát mielőtt bekapnánk egy pirulát, nézzünk utána, mi miatt fájhat a fejünk!

Kétfélét különböztetünk meg: a tenziós és a migrénes fejfájást.

Tenziós fejfájás:
Általában a nyakból indul ki, a homlokig vagy halántékig terjed, de az egész fejet is érintheti. Tompa, egész nap jelen lehet. Leggyakrabban a nyak ás a vállak izmainak görcse okozza, amely a hibás tartásból adódik. Ez esetben elegendő lehet a rendszeres masszázs, mozgatás és a helyes testtartás.

Ezen kívül okozhatja még:

  • Gyomorrontás - émelygéssel, hányással jár, melyet heves fejfájás kísér. Borsmenta-teával, svédkeserűvel, citromfűvel, gyömbérrel kezelhetjük az alapbetegséget, így a fejfájás is elmúlik. A fitoterápia alapvetően nem törekszik a hányás, hasmenés azonnali megszüntetésére, ez a szervezet természetes megtisztulása. (Általában egy tisztítókúra megszüntetheti az állandóan visszatérő fejfájást, de a táplálkozás megreformálása is hatékony lehet.)
  • Bélfertőzés - szintén kiválthat fejfájást. Segít a mályvatea, zsályatea, lenmagok
  • Meghűléses megbetegedések - az általános levertségérzetet kísérheti, de az elhúzódó homlok-, és melléküreggyulladás is fejfájással járhat. A leghatékonyabb ebben az esetben a homlok és a halánték bedörzsölése eukaliptusz- vagy borsmentaolajjal, ill. ezek inhalálása orron keresztül.
  • Magas vérnyomás - a tünetet fokozatosan szüntethetjük meg vérnyomáscsökkentő gyógynövényekkel; fokhagymával, medvehagymával, fagyöngy-készítményekkel.
  • Krónikus székrekedés - hiányos táplálkozás és kevés mozgás miatt alakulhat ki, az anyagcsere lelassul, a méreganyagok felhalmozódnak, elhízáshoz vezet. Nem a kémiai vagy növényi hashajtás a cél ( ez akár káros is lehet!), hanem a rostdús táplálkozásra való áttárés és a rendszeres testmozgás, tehát az életmódváltás.
  • Allergiák - a fejfájást az allergének okozzák.  Fel kell deríteni, hogy mi okozza az allergiás reakciókat ( pl. : az élelmiszerekben lévő adalékanyagok, ezeket kerülni kell). A gyógykoplalás csalánteával vagy vértisztító teával beindítja a szervezet salaktalanítását. Rendkívül hatékony az allergiás szénanátha ellen a vörös acsalapu kapszula, amely egyben fejfájás csillapító is!
  • Kémiai gyógyszerek - mellékhatásuk a fejfájás. Irónikus, hogy pl. a fejfájás csillapító szerek okoznak fejfájást,  így okozva függőséget.A járható út az, hogy leállunk ezekről a szerekről és folyamatosan természetes módszerekkel áthangoljuk a szervezetet.
  • Szempanaszok - a fejfájás okozója a rossz látás vagy a nem megfelelő szemüveg, kontaktlencse. Amennyiben a lencse irritálja a szemet, akkor el kell hagyni. Jó még a szem pihentetése, és a svédkeserűs, kamillás borogatás is.
  • PMS (Premenstrual syndrome- menstruációt megelőző panaszok) - erős fejfájás, hangulatingadozás, minden nő ismeri ezt. Ajánlható a  kankalinvirágból készült tea, hónapokon keresztül kell fogyasztani. Ezen kívül ajánlom még a barátcserjét (szárazkivonatban), az orbáncfüvet, citromfüvet, komlót, palástfüvet, melyek a klimax idején is segíthetnek.
  • Stressz - a negatív stressz vált ki leggyakrabban fejfájást. Azt, hogy kinek mi a negatív stressz, azt magának kell eldöntenie. Mindenkinek megvan a saját, "különbejáratú stressze". Ezeket kell felismerni és kezelni ill. elkerülni. A citromfű, macskagyökér, levendula hatékony segítség lehet ebben, akár teában, kapszulában vagy lazító fürdőként.


Migrén:

Ismétlődő rohamszerű fejfájás, gyakran egyoldali, a homlok és a halánték területén. Jellemző tünete a mélyről jövő, lüktető fájdalom, amely egyre erősödik, főleg fény és hang hatására. Tünetei még a felgyorsult szívverés, látászavarok, hidegrázás, verejtékezés,gyomorgörcs, hányinger, sőt hányás is. 
Ezeket a panaszokat lehet enyhíteni gyógynövényekkel, mint pl.: a gyömbér, ibolya (az egész növény) borsmenta, őszi margitvirág ( tabletta, megelőzésre!), vörös acsalapu gyökérkivonat (sajnos nálunk nem kapható), kamillás borogatás, rozmaringos lábfürdő.

Okozhatja az időjárás, az alkohol, a dohányzás és a rossz gyógyszerszedési szokások is.

Általában azonban egy bizonyos típusra jellemző ez a fejfájás, ő a "Typus Migrenicus", azaz a migrénes típusú ember.
Jellemzően rendkívül pontos, rendszerető, lelkiismeretes, a munkájában átlagon felül terhelhető és felelősségtudó. Nagy szüksége van a biztonságérzetre, ezért minden bizonytalanságot próbál kikapcsolni, elkerülni. A migrénes rohamokat gyakran a társadalmi elvárásoknak való megfelelés igénye váltja ki. Nagy problémája, hogy nem tud lazítani, nem véletlen, hogy a rohamok rendszerint hétvégén, szabadság idején lépnek föl. Semmi irracionalitást (érzelmeket, félelmeket) nem enged meg magának. Az az energia, amely ezek elfojtásához szükséges, okozza a heves fájdalmat, a migrénes rohamot.
Tulajdonképpen addig nem gyógyíthatóak hatékonyan, amíg az alapvető lelki problémákat nem tudatosítják és nem dolgozzák fel.


A gyógynövények alkalmazásában bizonytalanság esetén kérj segítséget!*Itt most azokat az eseteket veszem figyelembe, amikor a fejfájás mögött nem húzódik már feltárt megbetegedés ( pl.: fejsérülés vagy daganat), és nem említem a Cluster- fejfájást sem, amely egy idegrendszeri betegség.
/ források: Zöldpatika, Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája, kép /

0 megjegyzés: