Gyógynövények gyermekeknek - 1. rész
gyermek-fitoterápiát hivatalosan nem különíti el a szakma, de mivel a kisgyerekek sokkal gyorsabban és gyakran máshogy reagálnak a gyógynövényekre mint a felnőttek, éppen ezért a gyakran használt növényekkel is érdemes óvatosabban bánni. 

A téma elég hosszú, ezért két részre veszem, ebben a részben az általános tudnivalókrólejtek szót, a másik felében pedig majd a betegségek esetén alkalmazható gyógynövényekről.

A gyermekgyógyászatban gyakran alkalmazzák a gyógynövény alapú gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket. A szülők is nyitottabbak gyermekük betegsége esetén a szelídebb gyógymódok felé, legfőképp az enyhébb lefolyású, ártalmatlan kórok esetében. Ilyenek a náthák, a gyomor-bél panaszok, az alvászavarok, a nyugtalanság, sebek, stb. 


Ebben a cikkben nem részletezem a tipikus gyerekbetegségeket, mint a kanyaró, rubeola, mumpsz, bárányhimlő, ezek ellen oltások vannak, és orvosi ellátást igényelnek minden esetben!

Az adagoláson  és a kezelés időtartamán kívül a gyerekek gyógymódja nem tér el a felnőttekétől. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy nagyon jól reagálnak az enyhébb gyógynövényes készítményekre is.

Alkalmazhatunk teákat, fürdőket, kenőcsöket, kúpokat, szirupokat, alkoholmentes oldatokat és cseppeket. Itt jegyezném meg, hogy bár  a cseppek, tinktúrák és esszenciák általában alkoholt tartalmaznak, és elviekben a gyermekeknek nem szabad alkoholt fogyasztaniuk, mégis a rövid ideig tartó alkalmazás esetén ezekkel a készítményekkel elenyésző mennyiségű alkoholt adagolunk, tehát nem ártunk vele a kicsiknek sem. Természetesen az alternatív készítmények kaphatóak gyermekbarát formában is, jó példa erre az echinacea-csepp.

Adagolás (teákra vonatkozik, a gyógyszertárakban, drogériákban kapható egyéb gyógynövényalapú készítmények mindig tartalmazzák az adagolási útmutatót is):

Ezek iránymutatóul szolgálnak, bizonytalanság esetén szívesen segítek!

A tearecepteknél a megadott mennyiségeket általában 6-12 éves korra számoljuk ki ( ez a felnőtt adag fele). Ezt az alapszabályt követjük: 1.életév után a megadott mennyiség fele, 2-6 éves korig a mennyiség kétharmada.

Fél éves kor alatt az ánizson és édesköményen kívül más gyógynövényt nem szoktunk alkalmazni, 1 éves korig ez még kibővül a kamillával, kakukkfűvel,bodzával, csipkebogyóval, körömvirággal. Ezeket enyhe tea, fürdő, borogatás,kenőcs formájában használjuk.

Fontos! Izzasztó, immunstimuláló (fokozó,erősítő) szert ne adjunk lázas kisgyermeknek!(pl.: bodza,echinacea

A láz ( láztartomány: 38-41 °C) a szervezet védekezési eszköze, azt jelenti, hogy az ellenálló képessége egészséges. Fontos szerepet játszik a saját immunrendszer kialakításában. Ilyenkor a jó öreg vizes borogatás vagy hűtőfürdő a leghatékonyabb, bő folyadékpótlás és ágynyugalom mellett. A lázgörcs ártalmatlan, rövid ideig tart, nem okoz károsodást és a lázcsillapító sem csökkenti az előfordulását.

Amire még figyeljünk:


  • Nem ajánlatos instant teákat alkalmazni, mert sok cukrot tartalmaznak, így növelve a fogszuvasodás veszélyét. Ez igaz a gyógycukorkákra is, arról nem beszélve, hogy a lépten-nyomon (értsd: élelmiszerboltokban is) kapható készítményekben elenyésző a gyógynövénytartalom, a cukoré annál nagyobb. Vannak azoknál jóval hatékonyabb szerek is, ilyen például a pemetefű cukorka. Mind összetételében, mind árában verhetetlen a nagy nevűekkel szemben! 
  • A gyógyteákat általában "rossz" ízük miatt nem szeretik a gyerekek. Ebben az esetben ízesítsük mézzel (1 éves kor alatt ne!).  Tipp! Adjunk hozzá egy kis hibiszkuszvirágot, amely savanykássá és szép pirossá varázsolja a teát. Mi felnőttek pedig mutassunk példát, igyuk jókedvűen, mosolyogva a gyógyteákat, mert úgy a hatékonysága megsokszorozódik!
  • Vannak allergiát kiváltó gyógynövények, melyek általában bőrgyulladásokat okoznak. Az erre érzékeny gyerekeknél kerüljük ezeket. Ilyen pl.: a  kamilla, körömvirág, echinacea. 
  • Ha inhalálást alkalmazunk megfázás esetén, akkor ültessük a kisgyereket az ölünkbe, vékony szövettel takarjuk be a fejét ( vagy be sem kell, ha tiltakozik)  és ne engedjük közel hajolni! 
  • Soha ne hagyjunk forró, gőzölgő edényt a gyerek ágya mellett felügyelet nélkül!
  • Fontos tudni , hogy nem szabad 5-6 éves kor alatt mentol-olajat kisgyermeknek belélegezni! Ez légúti görcsöt válthat ki náluk!
  • Nagyon ügyeljünk a gyógynövényeknél is arra, hogy mindig elzárt helyen tároljuk őket, gyerek ne adagolja magának, még akkor sem, ha cukorkáról van szó. 


Folytatása következik!

0 megjegyzés: