Bőrápolás természetesen


Tiszta víz, a legfontosabb!


A bőrünk egy közvetítő határszerv testünk és a környezet között. Védelmi rendszer, mely kiszűri a káros hatásokat, méreganyagokat választ ki, de átjutnak rajta káros anyagok is, melyek aztán eljutnak az egész szervezetbe akár. Folytonosan megújul, így dolgozva fel a számos hatást, amely éri. 

A bőr sokkal jobban ki van téve a káros környezeti hatásoknak, mint bármely más szervünk. Ilyen pl. a napból származó UV-sugárzás. De a testünk saját anyagai, mint például a hormonok vagy a fokozott immunválasz allergia esetén is okozhat bőrtüneteket. Természetes, hogy saját érdekünk megóvni, megelőzve a károsodását. Nem árt azonban azzal is tisztában lenni, hogy a különböző bőrproblémák esetén milyen gyógyszerek állnak a rendelkezésünkre a természet patikájából.

A növényi gyógyszerek hagyományosan nagy szerepet játszanak a bőrbetegségek kezelésében. Manapság is értékes alternatívái és kiegészítői lehetnek a szintetikus szereknek, mivel nagyon szelídek, nem károsítják a bőrt. Kevés mellékhatásuk, hosszan tartó alkalmazhatóságuk miatt is előnyösek.

Azt azonban ne feledjük, hogy a növényi alapú kezelés mellett az étrend, de akár az egész életmódunk átállítása is szükséges a hatékony gyógyulás érdekében. 

Kerüljük a feldolgozott, tartósított, allergizáló élelmiszereket! Fogyasszunk sok vegyszermentes(!) nyers zöldséget és gyümölcsöt. Szorítsuk vissza a húsfogyasztást, kerüljük a zsíros ételeket. Végezzünk negyedévente testi- lelki tisztítókúrát. Igyunk sok tiszta vizet és gyógynövényteákat!
Ne csak a felületi kezelésre törekedjünk, ássunk le egészen mélyre a lelkünkben, derítsük ki, hogy mi okozza a bőrproblémánkat! 

A bőr betegségei:

Bőrgyulladások (neurodermitis): Sokféle formában jelenthetnek meg, lehetnek duzzanatok, csomók, hólyagok, bőrpírral, nedvedző sebekkel, varosodással és viszketéssel járók.
Legismertebb példája az atópiás dermitisz, vagyis ekcéma.
Általában gyermekkorban kezdődik, hajlatokban, váll, nyak, mellkas környéke az érintett terület, viszkető,nedvedző, vörös sebekkel, varosodással és hámlással jár. Lelki és környezeti tényezők ( stressz, időjárás, allergének) is befolyásolják a kialakulását.

Pikkelysömör (psoriasis): Vörös foltok, melyek fehér bőrpikkelyekkel borítottak, az egész testen megjelenthetnek, de leggyakoribb a könyökön, térden, háton és fejen. A hajlam öröklődik ás világos bőrű embereknél gyakoribb. A betegséget különböző okok, például hormonális tényezők, stressz vagy fertőzések okozzák.

Akne ( pattanás) : Elterjedt serdülőkori betegség, de felnőtt korban is jelen lehet. Az aknét a férfi nemi hormon túlzott termelődése okozza, amely fokozza a faggyúmirigyek működését. Beszáradva elzárja a bőr pórusait, gennyes gyulladást okozva. 

Herpesz: Sűrűn egymás mellett álló átlátszó hólyagok, több nap után beszáradnak és leesnek. A fertőzött terület fájdalmas, melyhez levertségérzet, néha láz is társul.Vírusfertőzés okozza, mely a levegőben mindenütt jelen van. Gyakorlatilag gyermekkorban már mindenki megfertőződik vele, de a legtöbb esetben az immunrendszerünk képes legyőzni a vírust a tünetek kialakulása nélkül. Így védettséget szerzünk az egész életre. Azonban kb. minden 100. fertőzöttnél fellépnek tipikus tünetek is. A herpesz kialakulása után a vírusok a fertőzött területen maradnak, és később különböző hatásokra ( napsugárzás, hormonszint-ingadozás, stressz) újra aktivizálódnak.

Furunkulus:  Kivörösödött, érme nagyságú kiemelkedés a bőrön, közepében genny található. Az érintett terület gyakran fájdalmas. A gyógyulás során a genny távozik, a furunkulus kifakad, a bőr meggyógyul. Oka a baktériumok által okozott gyulladás.

Szemölcsök: Kicsi,kerek csomók a bőrön, egész testen megjelenhetnek, de elsősorban a az arcon, a kézen és talpon. Általában maguktól elmúlnak,de növényi gyógyszerekkel is hatékonyan kezelhetők.

Sebek: A bőr külső sérülései valamilyen behatás által. A szervezet védekező rendszere begyógyítja, de növényi eredetű készítményekkel kiegészíthetjük vagy meggyorsíthatjuk a folyamatot. Fontos, hogy elkerüljük a bakteriális fertőzést. Lehetnek horzsolt, vágott, vagy hasadt sebek.

Égések: Hő hatására ( napégés, láng, forró folyadék, tárgyak, robbanás) a bőr sérül. Súlyosságuk szerint osztályozzuk őket, elsőfokú (bőr legfelső rétege vörösödéssel), 2a ( hólyagképződéssel), 2b (kötőszövet részben sérül), harmadfokú (a bőr mélyebb szöveteit is érinti), negyedfokú (elszenesedés, csontig hatoló). Súlyosabb égési sérülés esetén ( 2a fölött!) forduljunk orvoshoz!

Számos gyógynövény alkalmas különböző bőrbetegségek kezelésére attól függően, hogy antibakteriális, antivirális, gyulladáscsökkentő vagy összehúzó hatásra van-e szükségünk.
Alkalmas  gyógyszerformák a krémek, kenőcsök, gélek, borogatások, fürdőadalékok ésszappanok, melyek a  növényi részeket vagy illóolajukat tartalmazzák.


Bőrbetegségek esetén alkalmazható gyógynövények :
Árnika, ázsiai gázló, szívmag, ebszőlő csucsor, kerti borágó, szegfűszeg, varázsdió, orbáncfű, kamilla, mahónia, citromfű, mirha, ligetszépe, közönséges párlófű ( apróbojtorján), nyárfa, körömvirág, mezei zsurló, lándzsás útifű, árvácska, fehér árvacsalán, vérehulló fecskefű, cickafark, rozmaring, teafa, orvosi zsálya, csalánlevél.


Lelki síkon a bőr a lehatárolás, a normák, a kontaktus, a gyengédség jelképei. Tehát a kapcsolatteremtő képességünket szimbolizálja. Melegség, az egymásra való odafigyelés eszköze. Érintés, érzékelés, tapintás, kommunikáció, a lélek tükre ( pl. elpirulás, sápadás, stb.).

Tüneti szint: félelemmel teli védekezés az újjal szemben; lelkünk mélyéről jövő, határokat robbantó kitörés; belső világunk a tudat szintjére törekszik; az elfojtott, visszatartott dolgok át akarják törni az elnyomás falát, hogy láthatóvá (tudatossá) válhassanak; saját határaink belülről történő (erőszakos) kinyitása; határaink már nem állják meg a helyüket; a kitörés gyakran tudatalattink tisztátalan, sötét, árnyékos oldalainak megnyilvánulása; egyszerre ijesztjük el és vonzzuk magunkhoz embertársainkat.

Feldolgozás: „pakoljunk ki", játsszunk nyílt kártyákkal"; a határ menti tudatos és tudattalan konfliktusokkal való szembenézés: „üssük ki a problémát a nyeregből", mielőtt az ütne ki a bőrünkön; lazítsuk fel határainkat (belülről); hagyjuk a régóta elfojtott dolgokat felszínre törni, és tudatosítsuk jelentőségüket; vizsgáljuk meg a
saját, illetve a felvett határok és normák létjogosultságát; fordítsunk figyelmet „árnyékos oldalunkra": mi az, ami „feltör" és „kiüt".

Feloldás: tudatosítsuk agressziónkat, és vezessük le („üssük ki", és védjük meg a bőrünket); nyissuk meg határainkat, korlátjainkat, szabadítsuk fel tudatalattinkat.


Gyógynövényekkel és csakraharmonizálással (alapvetően a 3 alsó csakra problémája) széppé varázsolhatjuk a bőrünket.


0 megjegyzés: