Fűszerezzünk! - Fahéj és szegfűszeg, a test és lélek fűszereiKözeleg az év azon időszaka (pontosan egy hónap múlva karácsony!), amikor minden fahéj és szegfűszeg illatú. Kellemes időtöltés ilyenkor a vásári forgatagban elvegyülni, vagy akár céltalanul kóborolni az ünnepi fényekben, majd egy bögre illatos forralt borral felmelegíteni magunkat kívül-belül.

szegfűszeget és a fahéjat többnyire a konyhában használjuk fűszerként. Elmaradhatatlan összetevője a mézeskalácsnak, sült almának meg úgy általában a karácsonynak. Az ázsiai konyha előszeretettel alkalmazza húsételek ízesítésre,a kínai ötfűszer egy-egy eleme.
De akár narancsba szurkálva vagy potpourriban illatosítóként is szolgálhatnak.

Mindezek mellett gyógyhatásuk is van.

fahéj nagyon régi fűszer, már i.e. 500-ban is alkalmazták. Emésztési panaszok, felfúvódás esetén javallott, de kiváló étvágytalanság vagy hasmenés esetén is. Külsőleg sebtisztításra használhatjuk.
Szegfűszegfa (Syzygium aromaticum)
Az indonéz szegfűszeg már a késői középkorban megjelent a gyógyászatban. Belsőleg gyomor-bél panaszok esetén fogyaszthatjuk. Külsőleg a náthát és a fejfájást csillapítja illóolaja. Fogfájás, rossz lehelet ellen is ajánlott. Rovarcsípés után enyhíti a  viszketést.

Mindkettőre igaz, hogy  baktérium- és gombaölő, fertőtlenítő, görcsoldó és gyulladásgátló hatásúak.


De nem csak a testre hatnak jótékonyan, a lélek fűszerei is. Csepegtessünk a párologtatóba illóolajat, dőljünk hátra és élvezzük e fűszernövények jótékony hatásait:
  • Gondűzők, segítik elfeledtetni a kellemetlen, bántó élményeket
  • Lelkesítik, edzik az akaratot
  • Oldják a szorongást
  • Fokozzák az életkedvet
  • Meleg, szeretetteljes állapotba emelnek
Pontosan erre van szükségünk az ünnephez közeledvén...:)

További alkalmazásban szívesen segítek!


/ Forrás:  Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika, képek: Netherbárium /

0 megjegyzés: