Zöld tea, az értékes "szemöldök"

Szeressétek a zöld teát! Miért? Mert finom, egészséges és még fogyni is lehet vele! De ne szaladjunk ennyire előre, kezdem a történetével.

A kínai legenda szerint az italt i.e. 2700 körül véletlenül fedezte fel Sen Nong császár, aki tudós és növénykutató is volt egyben. A szél egy tealevelet fújt a forró vízzel teli kupájába (azt tartották, hogy a forralatlan víztől betegek lesznek), és amikor megkóstolta, csodálatosan frissítőnek és élénkítőnek találta. 
Egy másik eredet szerint  Bodhidharma, a zen buddhizmus megalapítója, kilenc éves lótuszülésben való elmélkedése alatt nem bírta elviselni, hogy szemhéjai le- lecsukódnak, ezért levágta azokat. Abból nőttek ki az első tealevelek, melyek ébren tartanak. Bár ezek ősi legendák, de írásos emlékek is származnak a tea alkalmazásáról i.e.221-ből, ami szintén elég régen volt már.


Teaültetvény


A tea egy örökzöld cserje, ültetvényeken termesztik, a leveléből és hajtásából főzzük a finom nedűt.
(Teának nevezzük azokat a főzött, forrázott, áztatott italokat is, melyek bár tealevelet nem tartalmaznak, de gyógynövényt, gyümölcsöt, fűszereket igen).

A teát három fő csoportba oszthatjuk: fermentált (erjesztett) fekete tea, részlegesen fermentált (pl: sárga tea) és nem fermentált zöld tea.
A fekete tea előállítása során a levelek egy jelentős oxidációs folyamaton mennek keresztül. Ennek következtében a tea elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, ezáltal az íze karakteresebb lesz. (Állítólag úgy keletkezett. hogy a gyarmatosítók hajóinak gyomrában megrohadt a hosszú úton hazafelé).  

A zöld tea feldolgozásakor az oxidációs folyamat rövid, az antioxidáns összetevők érintetlenek maradnak. Éppen ezért a zöld teának több jótékony hatása van a feketével szemben

Kínában forró vaslábosokban pörkölik a tealeveleket néhány percig , majd asztalokon sodorják. A pörkölést és a sodrást még kétszer (vagy többször) megismétlik.

A kínaiak szinte csak zöld teát isznak. A fekete teát méregnek tartják, ami részben igaz is, hiszen az erjedés során felszabadulhatnak káros anyagok is, ezért azt csak exportra termelik. Ezzel szemben a zöld teát nem csak élvezeti szernek tartják, hanem gyógynövénynek is!

Nem csak teaként isszák, hanem különböző ételekhez fűszerként is adják. 
Kevés elhízott kínai embert látni, ami betudható a zöld tea zsírégető hatásának, ezt alátámasztandó; klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy ha minden étkezés után megiszol egy csésze zöld teát, akkor változatlan étkezési szokások mellett is fogyhatsz havi 1-2 kg-ot!

Ez gy filteres, ízesített zöld tea.
Szétszedtem, van benne
szárított gyömbér, valami cukorka
ami citromaromás,
a  többi a zöld tea "lenne"
Nagyon fontosnak tartom, hogy csak eredeti, jó minőségű zöld teát fogyasszunk, ugyanis a filteres (és itt nem a filterrel van a baj- én is tudok filterezni itthon jóféle teát-, hanem ami benne van, vagy éppen nincs) verziókba nem látunk bele. Félő, hogy abba sok minden más is belekerül, jobban szeretem látni, hogy mit iszok meg.


Nekem mostanában a Chun mee tea a kedvencem, aminek jelentése - szemöldök- arra utal, hogy a szép lányoknak ilyen a szemöldöke. :) 
Kellemesen fanyar, kissé szilvás ízű, nagyon jó hatású tea. Az első főzetet reggel szoktam inni, akkor jól jön az erősebb, majd délben újra leforrázom, így kapok egy gyengébb, de mégis nagyon finom italt.
Ezen kívül rengeteg féle (pl.: nem csak kínai, van japán is) zöld tea kapható, különböző ízesítéssel.

Nézzétek meg a képet nagyításban,
ahol jól látszanak a sodort levélkék áztatás előtt,
majd utána; ki lehet őket hajtogatni.
Ami a legfontosabb szerintem:
A koffein fantasztikus élénkítőszer, de nem a kávéban. A kávé koffeinje ugyanis már a gyomorban lökésszerűen felszívódik: gyomorbajt, ingerlékenységet, szívdobogást, magas vérnyomást okoz. A zöld teából fokozatosan szívódik fel a koffein bélben, órákon át egyenletesen fejti ki hatását.
Nézzük a zöld tea egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait:
  • élénkítő; szellemi teljesítőképességet fokozó, elűzi a fáradtságot, segíti a koncentrálást és a pozitív gondolkodást 
  • fogyasztó 
  • vércukorszint csökkentő
  • értágító
  • fejfájást csökkentő, migrén ellen
  • méregtelenítő
  • rákmegelőző
  • fogszuvasodás ellen
  • külsőleg sebgyógyító

Fogyni vágyóknak ajánlom még a "szűztea" kapszulát, melyben a zöld tea méregtelenítő rostanyaga koncentráltan található, ami elősegíti a kilóktól való megszabadulást. Életmódváltással együtt nagyon hatékony.

További alkalmazásban szívesen segítek!


/ Források: Terebess, Wikipédia, Zöldpatika, saját tapasztalások /

0 megjegyzés: