Fűszerezzünk! - A chili


Rengeteg paprikaféle létezik, az édestől a méregerősig. A felhasználási módja is nagyon változatos: frissen, szárítva, őrölve, pácolva vagy fűszerként, önállóan főzve, sütve vagy töltve.

Egy csokor chili 
A chilipaprikák is sokfélék, általában erősségük (kapszaicin tartalmuk) szerint osztályozzák, párat felsorolnék : cayenne, jalapeño, serrano, habanero, naga jolokia. Ez utóbbi állítólag a világ legcsípősebb paprikája, ezután már a könnygáz jön a sorban...Nos, nem róla lesz szó az biztos, nem szeretném, ha bárkinek baja esne.


Különböző érettségű cayenne- paprikák
Itt most a chilik közül a középmezőnnyel szeretnék foglalkozni, mégpedig a cayenne- paprikával, gyógyító fűszer minőségében. De alapvetően a leírtak minden csípős paprikára igazak, már csak abban lehet a  változó, hogy kinek mi a kellemesen csípős. :)
A cayenne- paprika Dél- Amerikából származik, nevét a Guayanában található Ördög- szigetek kikötővárosáról, Cayenne-ről kapta.
Az ott élő indiánok már jóval az európaiak megérkezése előtt termesztették. Mivel a spanyolok hozták Európába, ezért spanyol borsnak is nevezik.
A gyógynövénytudósok a XVI. században még károsnak minősítették a csípős paprikákat, szerencsére azóta ez megváltozott.

Mi adja az erejét, amely a gyógyhatása is egyben?


A kapszaicin, amely egy alkaloid vegyület, ettől érezzük csípősnek a paprikát. Hideg vízben oldhatatlan, tehát fölösleges vízivással oltanunk égő szánkat.
Hatása, hogy ingerli a fájdalomérző receptorokat, melynek eredménye, hogy csökken a fájdalom. Az alkalmazás helyén serkenti a vérkeringést, ezáltal mérsékli a gyulladást. A túladagolástól azonban óvakodjunk, mert ellenkező hatást érhetünk el vele.

Mire alkalmazzuk?

  • torokgyulladás esetén gararizálóként
  • gyomor- bél panaszokra
  • tengeribetegségre
  • érelmeszesedés megelőzésére
  • potencianövelésre
  • külsőleg reumás panaszokra
  • fájdalmas izomhúzódásokra
  • érzéstelenítésre, fájdalomcsillapításra
  • fagyások
  • lumbágó esetén
  • fogyasztása csökkenti a rák kockázatát

Régi népi gyógymód: ha zokniba szórjuk, akkor felmelegíti a lábat!

A kínai öt elem tana szerint a csípős íz legfőbb erénye, hogy elpusztítja kórokozókat, megfázásos időszakban fertőtlenít, melegít. Elűzi a bánatot és a rosszkedvet.

A  cayenne- paprikát ajánlom ételeink ízesítésére, így könnyen hasznosíthatjuk jótékony erejét, de ezen kívül alkalmazhatjuk kenőcs, tinktúra, tapasz formájában is.

További alkalmazásban szívesen segítek!





/ Források: Wikipédia, Zöldpatika /

0 megjegyzés: